VILI BEROŠ

RELAKSACIJE MJERA: U prvom planu SPORT!

Javnosti se nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića, ministara, članova Stožera i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obratio ministar zdravstva Vili Beroš, piše index.hr.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa te mogućem popuštanju nekih mjera. Naime, postojeće mjere ističu 31. prosinca pa se na sastanku razgovaralo o tome što će se od mjera moći popustiti, a što ne.

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka

O popuštanju mjera

"Danas smo imali međuresorni sastanak. Analizirali smo od sve - od svjetske situacije preko EU i Hrvatske pa do pojedinih županija U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksanciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera. Sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao", rekao je ministar zdravstva.

"Ako se za par dana pojavi novi soj u Hrvatskoj, sve to pada u vodu"
"Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu", rekao je Beroš.

"Naše nastojanje da relaksiramo mjere je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera"

"Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna", rekao je.

"Jedan od zadataka i rješenje povratka djece od 5-8 razreda u škole"

"Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Online nastava nije adekvatna. Ipak, epidemiolozi moraju sagledati rizik. Rizik nije samo boravak u školi već i odlazak i povratak iz škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst", ustvrdio je Beroš.

"Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta", rekao je.

"Mi ćemo tek za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici od 1-4 razreda idu na nastavu", ustvrdio je Beroš.

Komentiraj članak

Komentari