‘Stremljenje reformama’

REDOVITI POLITIČKI IZVJEŠTAJ Što Nijemci hvale kod Plenkovića, a što mu zamjeraju

Hrvatski ured njemačke Zaklade Konrad Adenauer objavio je svoj redoviti izvještaj o političkoj situaciji u Hrvatskoj. Osmostranični izvještaj naslovljen ‘Stremljenje reformama’ potpisuje voditelj ureda Zaklade Michael A. Lange, a ističe se kako vlada novog premijera Andreja Plenkovića ima veliku parlamentarnu podršku te da je Most svojim zahtjevima zakomplicirao koalicijske pregovore

‘Novu Vladu podržali su zastupnici ne samo koalicijskih stranaka HDZ-a i Mosta te osam zastupnika nacionalnih manjina, nego i zastupnici liste Bandić 365 i HDSSB-a. Nova hrvatska Vlada sastoji se od četiri potpredsjednika, 19 ministarstava za određena područja i ministra bez portfelja, a 14 njih dolazi iz HDZ-a dok su četiri iz Mosta i dvoje njih nestranački. Vlada si je uzela kao glavni zadatak izvući Hrvatsku iz gospodarske krize’, stoji u izvještaju Zaklade Konrad Adenauer, inače bliskoj njemačkom demokršćanima, pod naslovom ‘Stremljenje reformama’.

U izvještaju se napominje kako je koalicijske pregovore zakompliciralo to što se Most ‘prerano odredio oko toga da će tražiti sedam tzv. garancija koje svaki potencijalni partner mora ispuniti’, a od njih Most nije odustajao u pregovorima. Napominje se da je pet uvjeta gospodarske, a dva političke prirode, te da je Most tražio da budu izglasani u Saboru i prije nego što se izglasa Vlada. ‘Zasigurno je to novost u povijesti parlamentarne Hrvatske’, smatra Zaklada Konrad Adenauer.

Kada je riječ o konstituirajućoj sjednici Sabora, ističe se da je odlazeći predsjednik Željko Reiner izjavio kako je u prethodnom sazivu parlamentarni rad bio težak i dodao kako se nada da će se sada stvari popraviti. Izvještaj kao novog predsjednika Sabora navodi ‘Borisa Petrova’ umjesto Božu Petrova te napominje da su za potpredsjednike izabrani trojica HDZ-ovaca i dvoje predstavnika opozicije.

Nastavak pročitajte OVDJE

Komentiraj članak

Komentari