Zeleno svjetlo u četvrtak?

Reding poručila Fueleu: Hrvatska je spremna za zatvaranje Poglavlja 23

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding preporučila je još krajem prošlog tjedna povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu da se s Hrvatskom do početka ljeta zatvore pregovori u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

"Iako je povjerenica Reding početkom ožujka, kada je Komisija objavila prvo izvješće o hrvatskom ispunjavanju mjerila iz toga poglavlja, bila vrlo kritična i skeptična, sada je, nakon golemih napora hrvatske vlade, uvjerena da je Hrvatska potpuno spremna za zatvaranje toga poglavlja i stoga je povjereniku Fueleu preporučila da se pregovori u tom poglavlju mogu zatvoriti", rekao je Hini diplomat EU-a, koji je želio ostati neimenovan.

Iz diplomatskih se izvora doznaje da će povjerenik Fuele u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER) upoznati veleposlanike zemalja članica s trenutačnim stanjem hrvatskih pristupnih pregovora.

Fuele je pozvan na taj sastanak u sklopu priprema za raspravu ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se sastaju u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku, a rasprava o Hrvatskoj predviđena je tijekom radne večere.

Na tom bi sastanku Hrvatska mogla dobiti zeleno svjetlo za zatvaranje pristupnih pregovora u lipnju.

Cilj rasprave, prvo na veleposlaničkoj a onda i na ministarskoj razini, jest provjeriti raspoloženje zemalja članica u vezi sa zatvaranjem hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja ove godine.

Zasad još nije jasno hoće li, u slučaju da Hrvatska dobije zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u lipnju, već u ponedjeljak imati i ciljani datum ulaska u EU.

"Datum sada nije na prvom mjestu, najprije je potrebno vidjeti smatraju li države članice da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 8 Tržišno natjecanje. Ali, u svakom slučaju, pregovori se ne mogu zatvoriti a da datum ulaska ne bude poznat", rekao je Hini jedan drugi diplomat.

Komentiraj članak

Komentari