Uoči 63. Dubrovačkih ljetnih igara

Redateljica Dora Ruždjak za PortalOko: Bez fige u džepu, to mi je jedini moto

Povodom otvaranja 63. Dubrovačkih ljetnih igara redateljica dramskog programa Dora Ruždjak za PortalOko govori o svojim očekivanjima, ovogodišnjem dramskom programu i ceremoniji otvaranja u režiji Joška Juvančića.

Prošle godine Dora Ruždjak, čiju karijeru krasi pedesetak režiranih naslova, režirala je otvaranje na moderniji način, na Dubrovačke ljetne igre vratila Katu Kapuralicu nakon više desetljeća, a Dubrovčani ovom svestranom damom u ni jednom trenutku nisu bili ravnodušni.

"Ove godine nema takvog naslova, ali Euripid je više od tradicionalnog, klasik je, Medeja je po meni najintrigantniji komad koji govori o ženskoj psihi, moram reći da se jako pribojavam i pitam kako će jedan muškarac interpretirati to djelo“.
Ova redateljica nema prioritete, smatra ih neprofesionalnima jer je iskustvo naučilo da je svaka predstava može iznenaditi, a svaki projekt ima svoju publiku.

"Saša Božić će sigurno prirediti ljupku predstavu sa sjećanjem na Grad, ono što su Igre nekada bile i ono što sada jesu, od nekih očekujem i kontroverzu koja je dobro došla jer je jedini način da pogledamo duboko u sebe i promislimo tko smo i što smo, očekujem i visoko estetizirane predstave koje će izvođački biti dovedene do perfekcionizma kazališne ljepote“.

Na predstavljanju ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara, Dora kaže da osjeća kako je nekoliko dana uoči otvaranja Festivala potrebno odraditi najteži dio posla nakon kojeg predahne.
"Otvaranje zahtijeva punu mentalnu koncentraciju, dobru energiju potrebno je usmjeriti da Festival dobro krene, na moje veliko zadovoljstvo ove godine otvaranje režira Joško Juvančić, što znači da ću ja moći, kao producent, više se posvetiti umjetniku poput njega“, govori Dora te se povodi za starom izrekom ako otvaranje dobro započne također i Igre dobre budu.

"Skloni smo floskulama i formulacijama, mislim da je bitno da se ovaj posao radi pošteno i bez fige u džepu, to je moj jedini moto“.

Podsjetimo, svečanost se prošle godine pred crkvom svetog Vlaha, s njezinim potpisom, odvijala "pod Gogoljevom kabanicom“, a upriličena je kao podsjetnik na povijest festivalskih događanja u kojima je sudjelovalo oko dvije tisuće umjetnika.
"Ceremonijal će Jupa sigurno napraviti onakvim kakvim ga najbolje poznaje, on je ovdje rođen, građanin je ovoga Grada i mislim da će potražiti te elemente tradicije i interpretirati ih iz svojeg znalačkog kuta, što je najvažnije. Prošlogodišnja otvaranja imala su svoju publiku, ali i nisu, sve je to u redu“.

Ove godine Dora će između predstava svakodnevno odmarati dušu i tijelo na dubrovačkim plažama, gdje prilikom posjeta Dubrovniku pliva svaki dan pola sata.
"Moram zaplivati, to me jedino drži živom. Jako je naporno tijekom trajanja Festivala, svi koji misle da je ovo nekakvo ljetovanje, ljuto se varaju, ovo je posao koji zahtijeva mnogo požrtvovnosti i ljubavi“.

Komentiraj članak

Komentari