Neizostavne

RECEPT DANA: Savijača od jabuka

Jabuke su neizostavan dio maštovitih voćnih salata te nadjev raznim kolačima, pitama, savijačama, tortama, ali i palačinkama. Katkad prate i glavno jelo pa se kuhane te pripremljene kao pire služe uz pečenje, a poznato je i da se zbog arome umaka peku uz meso.

Sastojci:

- 200 grama kora za savijaču
- 500 grama brašna
- jedno jaje
- malo octa
- mlaka voda

Nadjev

- 600 grama jabuka
- 80 grama šećera
- jedan vanilin–šećer
- 80 grama grožđica
- 80 grama pinjola
- 50 ml likera od trešnje
- 80 grama mrvica od keksa petit beurre
- 80 grama maslaca
- korica limuna

Priprema:

1. Zamijesite tijesto od brašna, jaja, malo octa i mlake vode. Tucite o mramornu ploču dok se tijesto ne odlijepi od ruke.

2. Oblikujte loptu, premažite uljem, pokrijte toplom zdjelom i pustite da odstoji pola sata.

3. Za nadjev na maslacu i šećeru pirjajte naribane jabuke. Smjesu ohladite, zatim dodajte grožđice, pinjole, vanilin-šećer, liker od trešnje i naribanu koricu limuna.

4. Razvucite tijesto te izrezane kore škropite uljem. Pospite mrvicama od keksa i prethodno mariniranim trešnjama. Zamotajte u savijaču i pecite na 170 stupnjeva pola sata.

5. Gotovu savijaču pospite šećerom u prahu.

Recept preuzet s portala ordinacija.hr

Komentiraj članak

Komentari