MLJAC

RECEPT DANA: Profiteroli

Uživat ćete u okruglicama od choux (kuhanog) tijesta, prelivenim čokoladnim umakom.

Sastojci: Za kuhano tijesto - 6 dkg bijelog brašna, 5 dkg maslaca i 2 jaja, istučena. Za nadjev i preljev -  4 dcl punomasnog vrhnja, 20 dkg tamne čokolade i 2,5 dkg maslaca. Za šećerni sirup - 1,2 dcl vode i 15 dkg šećera.

Priprema: Za šećerni sirup stavimo šećer sa 1,2 ml vode u lončić i pustimo da zavre i naglo vrije 5 minuta dok mješavina ne postane gusta i nalikuje sirupu. Čokoladu natrgamo na komade. Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Obložimo 2 velika lima za pečenje papirom za pečenje. U zaseban komad papira za pečenje prosijemo brašno.
U lončić stavimo maslac i 1,5 dcl vode pa lagano zagrijemo dok se ne otopi. Pustimo da zavre, sklonimo s vatre i uspemo brašno. Brzo istučemo drvenom žlicom u gustu i glatku smjesu u obliku lopte u sredini lončića. Hladimo 10 minuta.
Postupno dodajemo jaja, dobro ih umiješavši nakon svakog dodavanja. Smjesom napunimo slastičarsku vrećicu s nastavkom od 1 cm. U pripremljen lim za pečenje, s dosta razmaka, istisnemo krugove veličine oraha. Pečemo ih 20 minuta. Izvadimo iz pećnice, pa jednu stranu svake okruglice zarežemo kako bi izišla para.
Vratimo u pećnicu 2 minute da se zapeku, pa ih prebacimo na rešetku da se potpuno ohlade.
Prije posluživanja u lonac ulijemo 1 dcl vrhnja te ga istučemo u šlag. Šlagom napunimo slastičarsku vrećicu s nastavkom od 5 mm. U lonac s vrhnjem dodamo čokoladu, maslac i šećerni sirup, pa smjesu lagano podgrijemo, često miješajući, dok se ne otopi.
Šlagom napunimo svaku okruglicu pa ih složite na pladanj za posluživanje. Kad se otopi, umak dobro promiješamo i prelijemo ga preko okruglica. Odmah poslužimo.

Komentiraj članak

Komentari