GASTRONOMIJA

RECEPT DANA: Gusta juha od cvjetače

S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli

Treba vam:
    • 1 veća glavica cvjetače
    • Veći bijeli krumpir
    • Jedan manji poriluk
    • Sol, papar, maslinovo ulje
    • 1,3L vode
    • 2 dl mlijeka
    • Kiselo vrhnje po želji
  • Priprema:

    1. Cvjetaču operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
    2. Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
    3. Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih sa hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
    4. Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
    5. Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
    6. Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.

Komentiraj članak

Komentari