Neobično fino

RECEPT DANA: Muffini s bundevom i karamelom

Isprobajte sočne sezonske muffine s pireom od bundeve. Recept nam donosi blogreica Tatjana...

Suhi sastojci:
150 g glatkog brašna
50 g mljevenih oraha
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g šećera
+ po želji 1 žličica kakaa (dodajte kasnije samo u polovicu smjese)

Mokri sastojci:
2 jaja
200 g pirea bundeve
150 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
50 ml ulja

Karamel:
100 g šećera
30 g maslaca
150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja 

Priprema:
Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.
Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.
Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C. Ohladite i poslužite s preljevom od karamela (i mrvom cvijeta soli). 

Više možete saznati OVDJE

Komentiraj članak

Komentari