Gledali kroz prste

RAZOTKRIVENI PRLJAVI POLICAJCI IZ IMOTSKOG 'Ako ćeš nam dat šta za počastit, može, ako ne, sretan put!'

Zbog neprijavljivanja prometnih prekršaja dvojica policajaca osuđena su na zatvorske kazne od godinu i pol te godinu i tri mjeseca zatvora.Optužnica USKOK-a tereti ih zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti na temelju svjedočanstava dvojice prikrivenih istražitelja kojima su tijekom kontrole prometa u Kamenmostu u veljači 2011. godine “progledali kroz prste”.

Prvo su kao službenici Policjske postaje Imotski oko 13,10 zaustavili vozilo u kojem je bio prikriveni istražitelj koji se nije vezao pojasom i nije uključio svjetla, piše Slobodna Dalmacija. 

Kako bi mu oprostili oba prekršaja, za koja je ukupna kazna 800 kuna, 47-godišnji policajac je vozaču kazao da im “ostavi štogod za piće”. Istaknuo je i kako u evidenciji otprije ima upozorenje zbog još jednog prometnog prekršaja.

Nakon toga je prikriveni istražitelj otišao bez da im je dao novac. Drugi policajac, 40-godišnjak, nije ništa poduzeo da ga zaustavi, a nije ga ni prijavio u roku od mjesec dana za navedene prometne prekršaje.

Nakon sat i pol na istoj lokaciji su zaustavili vozilo s drugim prikrivenim istražiteljem koji također nije imao vezan pojas i uključena svjetla. I njemu je 47-godišnji policajac kazao kako će mu oprostiti oba prekršaja te “ako će im dat što za počastiti može, ako ne, sretan put”. U optužnici dalje nije navedeno je li vozač-istražitelj išta dao ili nije.

Stariji policajac se tereti za dva kaznena djela primanja mita, a mlađi za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita. Suđenje je provedeno na Općinskom sudu u Splitu.

U međuvremenu je stariji policajac otišao u mirovinu nakon nešto manje od 20 godina rada u službi, a osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. Dužan je nadoknaditi i 15.000 kuna sudskih troškova. Procijenjeno je kao je oba kaznene djela počinio zbog materijalne koristi.

Mlađi je osuđen na tri mjeseca nižu kaznu, ali i zabranu obavljanja dužnosti u razdoblju od pet godina ako presuda postane pravomoćna. Njemu je određeno da plati 5.000 kuna troška, a zaključeno je kako je jedno nedjelo počinio kako bi zaštitio kolegu, a drugo zbog materijalne koristi.

Komentiraj članak

Komentari