Tržište

RAZLIKA U CIJENI GORIVA Možete uštedjeti ako obratite pozornost

Država uzima 60 posto od svake litre goriva, što je u prosjeku 6,05 kuna.

Kod mene je gorivo već dvije godine najjeftinije. Umjesto da ja zaradim. Skinuo sam maržu kako bi drugima bilo bolje, kaže Nikola Biškić, vlasnik tvrtke Cro Diesel, na čijoj crpki u Ježdovcu kraj Zagreba litra eurosupera stoji 10,01 kunu.

- Autoplin je jeftiniji 60 lipa nego drugdje, a moja je zarada oko 60 lipa. Na dizelu zaradim od 45 do 48 lipa, a na benzinu oko 40 lipa. Ja sam prodavač, direktor i prijevoznik. Gorivo sam vozim iz EU - objasnio je Biškić kako to da kod njega litra eurosupera može stajati 10,01 kunu, piše 24sata.

To je 49 lipa jeftinije nego na dva do tri kilometra udaljenoj Croduxovoj crpki Stupnik na početku autoceste prema moru. Na spremniku goriva od 45 litara razlika u cijeni je čak 22,05 kuna. Za taj novac može se na akcijama u trgovačkim centrima kupiti cijelo pile, ponekad čak i pečeno, što je paru umirovljenika dovoljno za dva ručka.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u analizi tržišta naftnih derivata izradila je strukturu maloprodajne cijene eurosupera 95, objavio je proljetos Večernji list. Prema toj strukturi, nabavna cijena goriva je između 30 i 35 posto iznosa koji plaćamo na benzinskoj postaji. Trošarine su između 35 i 40 posto, PDV 20 posto, a trgovačka marža je između pet i 10 posto maloprodajne cijene.

Država uzima 60 posto od svake litre goriva, što je u prosjeku 6,05 kuna. Dobar dio trošarina ide Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama, a kupnjom goriva financiramo i Hrvatske željeznice, koja često putnike prevozi autobusima. Trgovcima od litre benzina ostaje između pola kune i kunu.

Oni određuju cijene i gorivo može stajati različito na benzinskim postajama iste tvrtke. U Zagrebu je najveća razlika između najviše i najniže cijene litre eurosupera 95. Kod eurodizela razlika je 47 lipa. Najjeftiniji je ponovno Cro Diesel (9,98 kn), a najskuplji Lukoil na čijoj crpki u Remetincu litra stoji 10,45 kuna.

Komentiraj članak

Komentari