Potraga za ubojicom

Ravnatelj policije: Imamo otiske marjanskog monstruma!

- Izuzeli smo otiske, a na čemu i gdje, to vam ne mogu reći radi daljnje potrage, kratko je kazao za „Slobodnu Dalmaciju" Vlado Dominić, Glavni ravnatelj policije o trenutnim saznanjima istražitelja o monstruoznom ubojstvu Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo (31) na Marjanu.

Na pitanje je su li izuzeti i DNK-a uzorci odgovorio je također potvrdno. Međutim, na molbu da nam potvrdi ili opovrgne informacije vezane za neka privođenja u Splitu, odnosno pronalazak predmeta u rukasaku navodnog ubojice, odbio je dati bilo kakav odgovor rekavši da je riječ o poluistinama koje ne želi komentirati, piše Slobodna Dalmacija. 

U vrlo kratkom razgovoru nije nam odgovorio ni na pitanje znači li to da je dolazak do osumnjičenog vrlo izgledan u kratkom vremenu niti je li riječ o osobi iz baze podataka hrvatske policije. Kada je riječ o DNK uzorku, za koje su biološki tragovi poslani na hitno vještačenje u MUP-ov zagrebački Centar za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić", veliko je pitanje nalazi li se u policijskoj bazi podataka.

Naime, kako smo već pisali, u slučaju da je ubojica osoba čiji je DNK već poznat, policija će slučaj moći vrlo brzo riješiti, no ako ubojičin DNK nije u bazi, trebat će nešto više vremena da se dođe do počinitelja. Centar "Ivan Vučetić" vodi vlastitu DNK bazu podataka od 2000. godine. U toj bazi nalazi se oko 29.500 DNK profila različitih osoba i oko 4000 DNK profila neriješenih tragova.

Kako nam je to već pojasnio dr. sc. Damir Primorac, docent na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, zahvaljujući postojanju te baze podataka u Hrvatskoj se mogu uspoređivati DNK podaci pronađeni na mjestu počinjenja kaznenog djela s pohranjenim podacima. Također, RH putem Interpola može raditi izmjenu DNK profila iz svih država koje su članice Interpola. Inače, brutalno ubojstvo djevojke iz Meksika, čije je gotovo obezglavljeno tijelo prošle nedjelje pronađeno ispod zemlje na Marjanu, i dalje je glavna tema razgovora među Splićanima. A slučaj je zaokupio i pažnju vodećih svjetskih forenzičara. 

Upravo su oni na stranicama naših novina sugerirali istražiteljima da posebnu pažnju posvete pretraživanju mogućih otisaka prstiju te da, prema njihovom iskustvu, traka koju je počinitelj dirao golim rukama sadrži dovoljan broj epitelnih stanica iz kojih se može dobiti njegov/njezin DNA profil. Također su dodali da su do sada radili na nizu slučajeva gdje se DNA sjemenja bilja pronađenog na mjestu događaja podudarala sa DNA izdvojenom sa sjemenja pronađenog na odjeći počinitelja kaznenog djela te i o tome, kako su rekli, treba voditi računa kao i o svim drugim tragovima koji se mogu pronaći na mjestu događaja poput dlaka, tragova vlakana, boje, stakla... 

„Pretraživanje otiska stopala ili cipela na tvrđoj podlozi (dvodimenzionalni) i otisaka (trodimenzionalni) na mekšoj podlozi neposredno oko pronađenog groba je obvezno", dodali su ugledni forenzičari izrazivši žaljenje zbog mogućnosti kontaminacije mjesta događaja.
Ipak, policijski istražitalji uspjeli su pronaći, kako se čini, ključni trag koji bi ih do ubojice mogao dovesti u vrlo kratkom vremenu.

Komentiraj članak

Komentari