Dijeta

RAVNAJU TRBUH Postoji čak pet začina koji vam mogu pomoći da smršavite

Baš ste ovih dana planirali (opet) krenuti na dijetu i promijeniti prehranu? Sve znamo, takav plan nam zvuči jako poznato, a mnoge poprilično demotivira kada se sjete da se kilogrami neće otopiti samo zahvaljujući našoj želji za promjenom. Za to je potrebno puno rada, a ponekad i odricanja. Za početak biste se mogli odreći onog čipsa koji vas uporno mami...

Mršavljenje ne mora biti toliko teško. Naime, na putu prema idealnoj kilaži mogu vam pomoći i određeni začini, piše Index. Da, mislimo na iste one koje ubacujete u sva jela koja kuhate.

Iako i oni sadrže kalorije, ta vam količina zasigurno neće ugroziti dijetu. Štoviše, neki od njih smanjuju apetit te povećavaju osjećaj sitosti. 

 

Pojedini začini podižu temperaturu tijela, pospješuju sagorijevanje masti i ubrzavaju metabolizam te tako pomažu u smanjivanju masnih naslaga. 

Cimet 

Iako vas njegov miris asocira na omiljene kolače, ovog puta ćete morati zaboraviti na slastice. Ipak, slobodno ga ubacite u jogurt sa žitaricama jer cimet (osobito onaj cejlonski) sadrži antioksidanse i djeluje protiv infekcija, a pomaže i u regulaciji šećera u krvi stimulirajući proizvodnju inzulina. Ako ste mislili da je to sve - nije! Cimet suzbija apetit i dulje nas čini sitima.

Kurkuma

 

Kurkuma sprečava akumuliranje masnih stanica te potiče razgradnju hranjivih tvari, uključujući masti. Zbog svoje karakteristične žute boje, svako će jelo učiniti zanimljivijim, a idealno se slaže s mesom ili varivima.

Đumbir 

Ova biljka ima blagotvoran utjecaj na probavu i upale, ali je i vjerna pomoćnica u održavanju tjelesne težine. Naime, đumbir vam svojim djelovanjem može pomoći da izbjegnete prejedanje, ali i da smanjite razinu stresa.

Kajenski papar 

Dobiva se mljevenjem kajenske papričice koja pripada srednje ljutim papričicama pa zapravo nema previše dodirnih točaka s paprom. No ono što je važnije jest činjenica da kajenski papar smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pomaže u izgaranju kalorija. Ipak, nije dobar izbor za one koji ne vole pikantnu hranu.

Crni papar 

Da, mislimo upravo na onaj koji ubacujete u sva jela, čak i u salate. Vjerojatno niste znali da upravo on blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u razbijanju masnih stanica. Štoviše, mnogi vjeruju kako upravo ispijanje čaja od crnog papra magično djeluje na gubitak kilograma. 

Komentiraj članak

Komentari