Najavio ministar Marić

RASTU CIJENE CIGARETA Loše vijesti za pušače!

'Kao što sam prije najavio jednim sveobuhvatnim paketom želimo učiniti zanavljanje voznog parka u RH'

Gost RTL Direkta bio je ministar finacija Zdravko Marić, koji je najavio da se od 1. siječnja smanjuju trošarine na automobile, a od idućeg tjedna nas očekuje poskupljenje cigareta za jednu kunu.

Što nas čeka?

Početkom 2018. nas čeka nešto što smo ranije najavljivali, dakle to je dizanje praga za ulaz u PDV s 230 na 300 tisuća to je važno za paušaliste jer se i njima diže taj prag. Jako velik segment se tiče oporezivanja automobila uz već proteklih dana i administrativnu.

Spomenuto je da se mijenja da za polovne automobile neće biti trošarina nego pristojba. Inače kad se nešto mijenja nije šija nego vrat, bude skuplje.

Ukupno 50 posto manje, to se može iščitati iz prijedloga samog zakona gdje smo rekli da u odnosu na prošlogodišnji prihod na iduću godinu očekujemo 50 posto manji prihod. Upravne pristojbe ćemo najaviti na slijedećoj sjednici Vlade idući četvrtak, a tada ćemo nešto reći i o još jednom segmentu koji nas čeka početkom iduće godine kada novi zakon stupi na snagu. Uredbom Vlade ići ćemo naravno i u smanjivanje trošarina na automobile.

Za nove automobile?

Tako je. Kao što sam prije najavio jednim sveobuhvatnim paketom želimo učiniti zanavljanje voznog parka u RH ne samo iz proračunske perspektive, nego iz perspektive sigurnosti, zaštite okoliša i svega onoga što je važno.

Koliko bi smanjenje trošarina moglo biti?

To ćete sve detalje još čuti jer radimo konačne obračune. 

Hoće li to biti 10 posto ili 20 manje?

Ako ste predložili neke prijedloge ugodno ćete se iznenaditi.

Dakle dobre vijeti u 2018., hoće li biti koja loša?

Sutra na sjednici vlade radimo završni korak od 2009. vodimo pregovore S Europskom komisijom nakon pristupanja u obvezi smo bili uskladiti naš trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Sutra je zadnji taj korak jer je bio rok do 31.12.2017. Do sada u 6 ili 7 navrata, sutra će biti zadnji. Očekujemo da uskladba neće donijeti povećanje veće od jedne kune. 

Poskupljuju od cigarete od 1.1.?

Praktički od idućeg tjedna.

A trošarine od 1.1.?

Od 1.1. i sredine prvog mjeseca. Ali to vam je kad sve skupa zborjimo za iduću godinu, novi krug rasterećenja za oko milijardu kuna. Nemojmo zaboraviti, imali smo neki dan i temu, ona nije vezana za minimalnu plaću ali je jako važna za poduzetnike, a to je oslobađanje oporezivanja prehrane i smještaja za sezonske radnike. Mislimo da je to za poduzetnike iznimno važna stvar jer kako ugostiteljstvu tako i u trgovini, građevini čak i u nekim prerađivačkim djelatnostima. 

Izvor: Dubrovački dnevnik

Komentiraj članak

Komentari