NESTVARNO, A REALNO

RASPADA SE MOMČAD Rijeku napušta čak deset igrača

Mišković je tek umočio palac u tržišnu baru-močvaru u kojoj dinamovci plivaju već više od deset godina zahvaljujući Mamiću.

Dinamo je valjda jedini klub u Hrvatkoj kojem rijetko ili gotovo nikada ne prijeti masovni egzodus igrača, osipanje, raspad ili kako već to neki vole nazivati. Istina, svake sezone riješe se barem jednog ili dvojice najboljih, a njihova mjesta popune novi “projekti”.

Nažalost, Dinamo je jedini klub koji ima takvu klupsku politiku i koji si je, za sada, još uvijek može priuštiti. Rijeka, aktualni prvak Hrvatske, ne može.

Mišković je tek umočio palac u tržišnu baru-močvaru u kojoj dinamovci plivaju već više od deset godina zahvaljujući Mamiću. Ne kažemo to u lošem smislu, zaista, tržište je danas surovo, troškovi su golemi, dugovi još veći, a onaj tko preživi svaka mu čast.

Dinamo je preživljavao i dobro živio neko vrijeme, a Rijeka je tek riješila sve dugove i sada Mišković mora smisliti način kako da balansira prihode i rashode tako da oni barem budu približno na nuli.

Jedini način u HNL-u na koju klub može preživjeti jest prodaja igrača. Novca od TV prava kao u jačim ligama nema, sponzorski ugovori su skromni, od prodaje dresova i klupskih rekvizita možda jedino Hajduk može nešto uprihoditi zbog fanatičnih i mnogobrojnih navijača, ali u globalu, ako hrvatski klub želi živjeti, on mora i prodati.

Rijeka je, opet kažemo nažalost, klub koji mora prodati puno da bi pokrio troškove. Dinamo ‘uvalja’ jednog ili dvojicu za sve skupa 30-40 miljuna i pokrio je godinu, možda i dvije. Rijeka ne uspjeva prodati čak ni najveće klupske zvijezde za velik novac. Marko Vešović, ponajbolji igrač Rijeke, najbolji bek lige, napušta klub za oko dva milijuna eura.

Andrijaševića, najboljeg igrača lige i lidera momčadi, su ranije prodali za nešto više od četiri milijuna eura. I da ne nabrajamo sad sve ranije odlaske, potrošit ćemo još cijeli paragraf. Uglavnom, Rijeka bi uskoro mogla ostati bez desetak igrača. Računica možda zvuči suludo, ali izvor blizak klubu nam otkriva kako bi Mišković mogao zadržati onu politiku otprije, ako dođe dobra ponuda prihvaća se bez obzira na status igrača.

Vešović je već bivši, kao i Gavranović koji bi za neku simboličnu odštetu mogao preći u Dinamo. Florentin Matei je već u Rumunjskoj, gdje je otišao još prije posljednjeg kola, a na njega se vjerojatno više ni ne računa.

Spominje se i Matej Jelić, koji je stigao na posudbu u Rijeku iz Rapida, ali nije ni blizu prve momčadi, dakle otkaz posudbe je vjerojatan. Jason Davidson, ako se još sjećate njega, bio je ovoljetno pompozno najavljeno pojačanje. Sada bi mogao ispod radara otići s Rujevice.

Možda i najveći gubitak bit će povratak Domagoja Pavičića u Dinamo, naravno ako se klubovi ne dogovore da ostane do kraja sezone ili ako ga ne prodaju u Rijeku.

No, prava ‘lova’ vrti se oko onih najboljih. Na meti Schalkea i Hannovera je Josip Elez i on bi sada zaista mogao otići. Mate Maleš spominje se u kontekstu varšavske Legije, Bradarića opet traže iz Italije, Bologne točnije. Župarićeva forma je sjajna i jedan je od boljih u ligi, dođe li ponuda za njega navodno će i nju prihvatiti.

Priča se kako bi klub mogli napustiti Sluga ili Prskalo, ovisno o težini ponude.

Jasno, ne kažemo da će svi odjednom napustiti klub, ali Rijeka mora od nečeg živjeti. Ne stoje više onako dobro kao prošle sezone, neće bit prvi, tko zna hoće li i Kup osvojiti, ispali su iz Europske lige, a nažalost niti jedan nogometaš ne ističe se formom kao što su recimo prošle sezone Mišić, Bradarić, Andrijašević, Ristovski, Vešović.

Dakle, ono što navijači Rijeke, opet velimo nažalost, mogu očekivati jest postepeno osipanje, a kako će Mišković održati Rijeku konkurentnom, to je pravo pitanje. Dinamo svoje brige rješava omladinskim pogonom i to jednim od najboljih u Europi, a Rijeka? Gdje je njihov omladniski pogon? E, to još ne znamo, ali znamo da je ‘pet do 12’ da nešto poduzmu po tom pitanju, prenosi dnevno.hr.

Komentiraj članak

Komentari