PUT IZ PAKLA 'Preživio sam pet nacističkih logora'

Preživjeti i jedan nacistički koncentracijski logor, kamoli logor smrti poput Auschwitza, uspjelo je tek rijetkim tragičnim sretnicima u Holokaustu. A Hana Gelbart imala je djeda koji je kao tinejdžer prošao kroz njih čak pet i preživio. Zvao se David Herman i imao je samo 15 godina kad su nacisti cijelu njegovu obitelj, sa stotinama drugih, otpremili u Auschwitz.

Hana Gelbart za BBC je napisala reportažu o potrazi za ljudima koji su skupa s njenim djedom uspjeli preživjeti nacističke logore i koji su u skupini od 732 djece spašeni 1945. i odvedeni u Veliku Britaniju. Njegov slučaj nije najnovije otkriće. Express ga je, u krajnjoj liniji, pronašao kao jednog od onih koji su preživjeli Holokaust na popisu US Holocaust Memorial Museum, kao Davida Josefa Hermana, rođenog u rujnu 1928. Ali, Hana Gelbart ima poseban razlog zašto o tome pište tek sad: "Odrasla sam znajući za Holokaust, za djedovo preživljavanje i obitelj koju smo izgubili.

Ali tek smo posljednjih godina o tome počeli govoriti, jer njegova trauma nije završila 1945." Njen djed umro je 2009. Ipak, još 2005. ovako je svjedočio novinarima: "Još uvijek se svake noći prisjećam Auschwitza. On je uvijek tu." Obitelj u kojoj je odrastao David živjela je u Čehoslovačkoj, u gradu Mukačevu koji je danas dijelom Ukrajine, gdje je posjedovala tvornicu opeka osnovanu još u 19. stoljeću. Pričao je da je imao lijepo djetinjstvo i da nije bilo niti traga antisemitizma, ali da se sve promijenilo s dolaskom mađarskih vojnika Hortyjevog režima koji je kolaborirao s nacistima. 1943. godine 20.000 Židova iz tog kraja pokupili su i potrpali u geto.

A onda, u travnju 1944., Mađarska je potpala pod direktnu upravu Trećeg Reicha i 437.000 sada mađarskih Židova potrpali su u vlakove Adolfa Eichmanna i poslali ih ravno u Auschwitz. Tri četvrtine njih potrovali su ciklonom B praktično odmah po dolasku. David je pričao da su putovali vlakom šest dana, 3000 ljudi među kojima on, njegovi majka i otac, te dva brata i sestra. Stigli su usred izrazito hladne noći. "Van!", zaurlao je SS-ovac i nitko se nije niti pomaknuo iz mraka vagona. "Vi ste sada u Auschwitzu-Birkenauu!", opet je zaurlao. Iz vagona su ih stali istjerivati "Sonderkommando", rijetki logoraši koji su provodili naređenja SS-ovaca u zamjenu za hranu i preživljavanje. Majka mu je u posljednji trenutak prije nego će ih razdvojiti rekla: "Ja sam svoj život proživjela. Ali ti si mlad. Čuvaj se." I onda su je odvukli.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari