Generalna proba otvaranja Igara

Publika i festivalski ansambl odali počast Predragu Vušoviću Pređu

Glumci večeras preuzimaju Grad. „Neka uđu“, makar ispod „Gogoljeve kabanice“, a velikani poput Pređa se zaista pamte

Generalna proba Svečanog otvaranja 62. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno je okupila velik broj Dubrovčana ispred crkve sv. Vlaha. Ovogodišnje otvorenje odvija se pod poznatom krilaticom F. M. Dostojevskog „ Svi smo izašli ispod Gogoljeve kabanice“, koja simbolizira Gogoljev utjecaj na moderno kazalište, ali je i svojevrsno priznanje  vrlo uspješnoj prošlogodišnoj premijeri, Gogoljevu "Revizoru", predstavi koja  je uvrštena i u  ovogodišnji dramski program Igara.  

U izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, scenarij i režiju ovogodišnjeg otvaranja potpisuje Dora Ruždjak, glazbu Frano Đurović, kostimografiju Danica Dedijer, dok  Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Zagrebačkom filharmonijom ravna  maestro Ivan Repušić. U glazbenom dijelu programa sudjeluje i hrvatska sopranistica Valentina Fijačko.

Ovogodišnja generalna proba protekla je bez  prerano preminulog glumca Predraga Vušovića Pređa, koji je  oduševljavao publiku svojim smiješnim upadima i komunikacijom s publikom, upravo onim čega je na jučerašnjoj generalnoj prilično nedostajalo.  U publici se razvio transparent  „Velikani se pamte“, a počast preminulom Pređu odao je cijeli festivalski ansambl  prije početka generalne probe.

Ovacijama i aplauzom publike nagrađen je Dubrovački simfonijski orkestar te atraktivno spuštanje zastave sa Zvonika,  a čuli su se povici tipa „Vratite nam Linđo“ i slična negodovanja. Ovogodišnje otvorenje  osmišljeno je u rekordnom roku, budući da je  na samom kraju otkazano prethodnoj ekipi,  predvođenoj redateljicom Frankom Perković. Navodno je scenarij uključivao ismijavanje političke elite, pa je zaključeno da kao takav nije primjeren izvođenju na Hrvatskoj televiziji. Glumci večeras preuzimaju Grad. „Neka uđu“, makar i ispod „Gogoljeve kabanice“, a velikani poput Pređa se zaista pamte.

Komentiraj članak

Komentari