Otkriće britanskih znanstvenika

Psihodeličnim gljivama do novog lijeka za depresiju?

Mozak osobe koja konzumira psihodelične gljive pružio je do sada najbolju sliku o tome kako ta droga djeluje i britanski znanstvenici kažu da bi to otkriće moglo otvoriti put korištenju tih droga u borbi protiv depresije.

Dva odvojena istraživanja djelovanja psilocibina, aktivnog sastojka tih gljiva, pokazala su da, suprotno očekivanjima znanstvenika, ta tvar ne povećava nego potiskuje aktivnost određenih dijelova mozga čime se postiže sličan učinak djelovanju antidepresiva.

"Psihodelike se smatralo drogama koje 'šire mozak' i smatralo se da djeluju na način da povećavaju moždanu aktivnost", kaže David Nutt s kraljevskog collegea u Londonu. "No, na naše iznenađenje otkrili smo da psilocibin zapravo izaziva smanjenje aktivnosti u područjima mozga koja imaju najgušće veze s drugim područjima mozga".

Za ta takozvana 'prometna čvorišta' mozga zna se da igraju ulogu u doživljaju okoline, kazao je Nutt te su pojačano aktivna u depresiji.

U okviru dva istraživanja dobrovoljci su uzimali psilocibin dok se istodobno njihov mozak snimao magnetskom rezonancijom. Rezultati su pokazali da se aktivnost u tim čvorištima smanjila dok su ispitanici opisivali izmijenjene doživljaje kako samih sebe tako i okoline i sjećanja.

Nutt je upozorio da je istraživanje tek preliminarno te da ono ne znači da znanstvenici sada preporučaju konzumaciju psihodeličnih gljiva.

Uočeno je i da se kod osoba koje su u okviru istraživanja konzumirale psihodelične glive smanjio broj određenih vrsta teških glavobolja.

Komentiraj članak

Komentari