Istraživanje

Psi u uredu smanjuju stres

Ako se pitate kako popraviti raspoloženje, potaknuti suradnju i smanjiti stres na radnom mjestu a da ne potrošite mnogo novca, možda bi trebali razmisliti o nabavi uredskog psa, prenosi u ponedjeljak CNN.

Po preliminarnom istraživanju koje su u časopisu "International Journal od Workplace Health Management" objavili istraživači iz poslovne škole sveučilišta Virginia Commonwealth, zaposlenici koji dovode svoje pse u ured mogu ograničiti količinu stresa tijekom dana i poboljšati zadovoljstvo na poslu i svima ostalima.

Randolph Baker, profesor menadžmenta i ljubitelj pasa, pratio je razinu stresa kod zaposlenika u tvrtki koja 14 godina dopušta pse na radnom mjestu. Svakoga bi dana u zgradi tvrtke veličine oko šest nogometnih igrališta bilo 450 do 550 zaposlenika i 20 do 30 pasa, rekao je Barker.

Proučavan je uzorak od 76 zaposlenika od kojih su neki dovodili svoje pse na posao, neki nisu a neki nisu ni imali pse. Studija je utvrdila da su, iako su svi dan počinjali s niskom razinom hormona stresa kortizona, oni koji nisu dovodili pse na posao imali drastično više razine hormona stresa na kraju radnog dana.

Oni koji su sa sobom imali svoje pse tijekom cijelog dana imali su nisku razinu stresa a oko 50 posto njih smatralo je da su psi važni za njihovu produktivnost. U dvije skupine bez pasa 80 posto uključenih je ocijenilo da psi nemaju negativnih učinaka na produktivnost.

Svi sudionici istraživanja u toj su tvrtki dali više ocjene za zadoljovstvo poslom i osjećaj podrške organizacije u odnosu na standardne vrijednosti u tom sektoru gospoadrstva. Barker je također primijetio kako izgleda da psi potiču komunikaciju, pokreću razgovore između zaposlenih i povećavaju angažman.

"Mislimo da prisutnost pasa na radnom mjestu može smanjiti stres njihovih vlasnika, povećati zadovljstvo na poslu čak i onima bez ljubimaca a može povećati i osjećaj podrške organizacije. To je jeftina wellness intervencija, ili korist, koja je na raspolaganju svakoj organizaciji", rekao je Barker.

Psi se već dugo zbog svojih terapijskih kvaliteta koriste u domovima za stare, suvremenim hospicijima i područjima pogođenim nesrećama, a u SAD-u im je dozvoljen pristup sudnicama kako bi pomagali svjedocima koji iznose moguće traumatično svjedočanstvo.

Za taj učinak vjerojatno postoji i kemijsko objašnjenje s obzirom da su istraživači utvrdili da interakcija između pasa i njihovih vlasnika, pa makar i kratka, može povećati razinu oksitocina, jednog od hormona dobrog raspoloženja, važnog i za vezu između majki koje doje i njihovih beba. Također je moguće da posjedovanje uredskog Gaje, Viga, Gale ili Ogija može među zaposlenicima potaknuti mentalitet čopora.

Psiholozi sa sveučilišta Central Michigan su 2010. godine proveli istraživanja kako bi utvrdili kakva utjecaj ima pas na timski rad. Jednoj je skupina dat zadatak u kojem su trebali iznositi ideje i potom postići konsnezus o najboljoj. Drugim je skupinama iznesena zatvorska dilema, odnosno, dovedeni su u situaciji u kojoj moraju odlučivati o "otkucavanju" svojih suradnika u hipotetskom zločinu.

Istraživači su utvrdili da su oni koji su imali psa u sobi u prvom eksperimentu bolje ocjenjivali svoje kolege u pogledu povjerenja, timske kohezije i bliskosti a kod drugih koji su imali psa vjerojatnost da "otkucaju" je bila 30 posto manja.

Komentiraj članak

Komentari