'Living tomorrow'

PRVI TEDxDUBROVNIK Stiže druga grupa govornika koji će otkriti ideje vrijedne življenja

'Living Tomorrow' tema je prvog TEDxDubrovnik koji će se održati u petak, u Kazalištu Marina Držića od 13 do 19 sati. TED je apolitična neprofitna platforma posvećena širenju vrijednih ideja, obično u obliku dojmljivih jezgrovitih izlaganja

U duhu ideja vrijednih širenja, TEDx je program lokalnih, samo-organiziranih događaja na kojima je cilj zbližiti ljude da bi dijelili iskustva u maniri TED-a. Dubrovački izlagači publici će se predstaviti u tri grupe. U 13 sati prva grupa od pet govornika govornika imat će svoje izlaganje, a svi posjetitelji koji ne stignu na prvi dio moći se ući na početak drugog dijela koji počinje u 15 sati ili na početku trećeg u 17 sati.

Danas su obavljene biografije i teme pet govornika, a drugu grupu donosimo u nastavku teksta:

Srećko Koralija (TEMA - Jezik – učitelj razmišljanja?): 
Dominikanac, teolog, sirijacist, bibličar i orijentalist. Doktorand na Sveučilištu u Cambridgeu, a studirao je i specijalizirao u Zagrebu, Fribourgu (Švicarska), Rimu, Oxfordu i Cambridgeu. Istražuje odnose među jezicima te načine razmišljanja kroz povijest. Ljubitelj intelektualne dokolice i slobode kao jamca razvoja ljudskih potencijala. Strast mu je otkrivanje lepeze misli i različitih načina življenja.

Rebecca Charry Roje (TEMA - Kako stvaramo vrli novi engleski jezik): Profesorica Rebecca Charry Roje 2001. godine preselila se iz glavnog američkog grada u Dubrovnik započevši tako najveću avanturu svoga života. Predavajući engleski jezik i književnost hrvatskim studentima istovremeno je učila hrvatski jezik koristeći se vlastitom eksperimentalnom metodom: spontanim upijanjem jezika bez formalnog učenja gramatike. Nakon 15 godina rada i života u Dubrovniku sa zadovoljstvom govori kako je živjeti “na dva jezika” za nju samu izvor beskrajne zabave i kreativnosti. Njen pomalo misteriozan status negdje između strankinje i Dubrovkinje samo dodaje još jedan specifičan začin njenom životu. Ova bivša novinarka Washington Timesa i aktivan sudionik washingtonskih medijskih kuloara, danas kao viši predavač na američkoj visokoj poslovni školi RIT Croatia, poznata je po svojoj strasti, energičnosti i visokim očekivanjima od svojih studenata.

Autorica brojnih znanstvenih radova i prezentacija, koautorica udžbenika engleskog jezika, često radi kao lektorica i prevoditeljica. Magistrirala je engleski jezik i književnost na prestižnom Georgetown University u SAD.

Ljoba Jenče (TEMA - Nematerijalna kulturna baština): Umjetnica i kulturna aktivistica, koja već više od 25 godina bilježi slovensku glazbenu i pripovjedačku baštinu i proučava zasade održivog života koje postoje još od predhistorije. Posvetila je svoj glas vječnom izvoru božanskog u našim dušama.1994. osnovala je PAJN Institut održivog življenja, a 2013. godine.

Heritage House, gdje kao mentor radi na prijenosu znanja sa starih na mlade generacije, kroz model mladih čuvara baštine. Kao pjevačica nastupala je širom svijeta, od Tibeta, preko New Yorka, Afrike, Kanade, Tajlanda, Europe.  Ljoba živi u Sloveniji, u Cerknici, pored mističnog nestajućeg Cerkniškog jezera.

Gaella Gottwald (TEMA - Kreativnost kao oruđe budućnosti: moj put od umjetnice do poduzetnice u kulturi) - Bivša ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, djeluje kao slobodna kreativna savjetnica, art directorica i umjetnica. Diplomirala je povijesti umjetnosti i arhitekturu na Sveučilištu Brown. Pohađala je tečajeve na Filmskoj akademiji FAMU i Akademiji primijenjene umjetnosti UMPRUM u Pragu te diplomski studij na Europskom institutu za dizajn IED u Milanu.

Nakon toga radila je u brojnim renomiranim institucijama, od Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku do Cinecittà filmskih studija u Rimu. Stekla je iskustva u raznim kreativnim područjima: kao kustosica, redateljica dokumentarnog filma, galeristica i art dealerica. Niz godina Gaella je putovala svijetom radeći i surađujući s lokalnim zajednicama od Mozambika do Italije i Indonezije; radeći na projektima koji su se bavili tradicijskim zanatima i održivim dizajnom, koristeći umjetnost kao sredstvo osnaživanja. Dobila je brojne nagrade za svoje inovativne i socijalno osviještene programe: Nacionalne nagrade za inovacije u umjetnosti (DKI 2013.), EU Granta za menadžere u kulturi (EUNIC 2013.) te Global Ambassadors Fellowship by Vital Voices for female leaders u Belfastu (2014.). Izabrana je članica klastera za konkurentnost u kreativnim i kulturnim industrijama i članica žirija Global Shapers Community za mlade inovatore.

Siniša Car (TEMA: Pokazati kako je u osmišljanju budućnosti ipak najvažnije naći način kako pomoći čovjeku da se realizira u potpunosti kao kreativno biće u najširem smislu i da je sva odgovornost isključivo na nama!): Nije bilo važno što je završio medicinu, specijalizirao internu medicinu i kardiologiju, doktorirao na Medicinskom fakultetu, postao primarijus sve do momenta kad je to sve lijepo ostavio u Varaždinu i krenuo raditi kao obiteljski liječnik u ovaj raj, na otok Mljet. To znanje nije propalo samo je kapitalizirano na drugi način, kvalitetniji za zajednicu i njega osobno. Možda vam upravo njegovo iskustvo pomogne da se odvažite misliti i činiti drugačije jer, bez obzira što govorili, nemamo se čega bojati

Komentiraj članak

Komentari