ŠKOLSTVO

Prvašići s posebnim potrebama došli u školu pa saznali da nemaju učiteljicu

Nakon slučaja iz Slavonskog Broda, gdje je prvašić s autizmom ostao uplakan ispred škole, novi sličan slučaj dogodio se u Splitu.

Tamo je pet učenika s posebnim potrebama, prvašića splitske specijalne škole Slava Raškaj, došlo na nastavu samo kako bi doznali kako nemaju svoju učiteljicu, javlja Splitski dnevnik

"Čestitam svim prvašićima prvi dan škole, na žalost naš je prošao, ali ne sretno. Što kažete na situaciju kako 5 prvašića specijalne škole Slava Raškaj u Splitu nema učiteljicu, tj. rehabilitacijskog edukatora, jučer smo tako lijepo došli prvi dan škole (jer su i oni djeca jednako uzbuđena, ako ne i više zbog novog početka), da bi nam se nakon 2 sata roditeljskog sastanka obrazložila kako će tek sada biti raspisan natječaj za osobu koja će biti dodijeljena našoj djeci", objavila je jedna mama na društvenim mrežama.

Nisu dobili odobrenje Ministarstva socijalne politike

Ravnateljicu Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu Željka Paleka objasnila je cijelu situaciju. Kako škola nije dobila pisano odobrenje resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, natječaj za dodatnog rehabilitacijskog edukatora nije se mogao raspisati.

Tek kada se dobije suglasnost raspisat će se natječaj, a svoju učiteljici djeca bi trebala dobiti do kraja rujna. Do tada su razmještena u druge grupe, na sigurnom uz brigu i skrb koju trebaju.

"Natječaj za rehabilitacijske edukatore raspisujemo u lipnju i tako smo napravili i ove godine, ali ovdje je riječ o dodatnoj grupi djece za koje smo prvo trebali suglasnost državne uprave kako bismo s njim išli prema Ministarstvu da nam odobre zapošljavanje još jednog učitelja. Sada čekamo odobrenje resornog ministarstva, a dok ga ne dobijemo ne možemo ništa napraviti. Roditeljima sam objasnila kako ne možemo ništa raditi na svoju ruku, niti protuzakonito te da moraju biti strpljivi pa ne vidim potrebu za ovakvim javnim istupima", kaže Paleka.

"Dva sustava koji se ne mogu dogovoriti"

Dodaje i da zapošljavanje novih djelatnika ovisi i o prihvaćanju plana rada samog Centra koji iako je zahtjev poslan prije ljeta, do danas nije odobren.

"Riječ je o tome da imamo dva sustava, ono za obrazovanje i ono za socijalna pitanja koji se nikako ne mogu dogovoriti, a u svemu tome ispaštamo mi i djeca”, kaže nam ravnateljica Centra i dodaje da će svih pet učenika dobiti svu brigu koju zaslužuju do kraja rujna, kada se planira da će dobiti svoju nastavnicu.

"Imamo divne djelatnice, roditelji se ne bi trebali brinuti, a trebali bi shvatiti i kako se ovdje brinemo o još 270 djece i da sve što radimo mora biti po pravilima", rekla je Paleka, a prenosi Splitski dnevnik

Komentiraj članak

Komentari