PROVJERITE Test s ožicom koji otkriva mnoge bolesti?

Čovjek uvijek treba biti svoj najbolji liječnik, jer smo mi sami ti koji moramo najviše voditi računa o svojemu zdravlju. Obraćanje pozornosti na simptome, kao i pravovremeni odlazak doktoru, mogu spriječiti razvoj bolesti ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam tijelo šalje uopće nisu tako komplicirani, piše Net.hr.

Mnogo toga možete otkriti iz svoje sline. Sve što trebate učiniti je uzeti običnu metalnu žlicu i njome ostrugati cijelu površinu jezika, obilno namočenu slinom. Potom žlicu stavite u prozirnu plastičnu vrećicu pa je izložite na svjetlo – ispod sunca ili stolne svjetiljke. Pričekajte jednu minutu i pogledajte žlicu.

Što govori miris

Ako se pojavio neugodan i snažan miris, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima.

Što govori izgled

Ako su se na žlici pojavile žućkaste mrlje, to može upućivati na poremećaj u radu štitne žlijezde. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili, pak, visoke razine kolesterola. Bijele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narančaste često posljedica bolesti bubrega.

Komentiraj članak

Komentari