Podatci

PROVJERITE KAKO MI STOJIMO Google otkriva koja hrvatska županija najbolje, a koja najlošije sluša mjere!

Već danima slušamo Nacionalni stožer civilne zaštite kako moli sve hrvatske građane da budu odgovorni u ovo doba krize širenja zaraze koronavirusa. Mnogima nije jednostavno stalno ostajati kod kuće, a pogotovo sa sve ljepšim vremenom.

Bilo je puno polemike oko potencijalnih praćenja građana tko sve krši samoizolaciju, ili tko se još okuplja u grupama u javnosti. I dok traju rasprave koliko je to upad u privatnost građana, Google je odlučio izaći s gomilom podataka i za čak 131 zemlju objaviti trendove kretanja posljednjih dana. Dakle, sada po prvi puta na širokom uzorku imamo uvid u to koji dijelovi svijeta se bolje pridržavaju uputa za čim učinkovitijim socijalnim distanciranjem. Večernji list je dobio i kompletan uzorak tih podataka za Hrvatsku, uključujući pregled po svim županijama. 

Dakle koja je hrvatska županija najpedantnija? Google je izračunao da je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko dana za čak 82 posto opao odlazak građana i zadržavanje u trgovine općeg profila (ne računajući trgovine s hranom) i u rekreacijske centre tipa teretana i sportskih dvorana. Ti su podaci uzeti unazad 2-3 dana, a uspoređuju se s prosječnim podacima iz perioda od 3. siječnja do 6. veljače, dakle u vrijeme kada još nikakvih restriktivnih mjera nije bilo. 

Nadalje, Googleovi podaci pokazuju da je u Hrvatskoj odlazak u trgovine s hranom opao za 57 posto, a posjećivanje parkova je u padu od 45 posto. Posjećivanje postaja javnog prijevoza je u padu od čak 74 posto, što daje u prilog tome da je u Hrvatskoj uvedena zabrana kretanja između mjesta boravišta. Također, odlazak na posao ako je radno mjesto na drugoj lokaciji je u padu 50 posto. Dakle, i dalje još dosta ljudi zapravo odlazi u firmu na posao. Istovremeno u Hrvatskoj je za 15 posto poraslo zadržavanje u svojim stanovima i kućama. 

To, su dakle prosječni podaci za Hrvatsku, ali ponegdje se mogu vidjeti odstupanja i različiti pristupi među županijama. Najviše se razlika može uočiti u posjetama parkovima. Tako su najodgovorniji građani u posljednjim danima prema Googleu bili u Zagrebačkoj županiji (64 posto manje posjeta parkovima) i Varaždinskoj županiji (62 posto), a oprezniji su bili i građani u Ličko-senjskoj županiji (pad od 58 posto), te Zagrebu (51 posto).

Istovremeno najmanji pad u odlasku i zadržavanju u parkovima zabilježen je u Zadarsko-kninskoj županiji gdje je samo 12 posto manje odlazaka u parkove, a slično je bilo i u Osječko-baranjskoj županiji (14 posto). Slijede Karlovačka županija (16 posto), Zadarska županija (19 posto), Bjelovarsko-bilogorska (23 posto), Dubrovačko-neretvanska (29 posto), Istarska (35 posto) i Splitsko-dalmatinska županija s 33 posto. Za nekoliko županija Google nije ispio generirati podatke.

 

Google je koristio podatke onih korisnika koji su na svojim mobitelima imali uključene usluge praćenja lokacije, te s aktiviranim Google računom. Dakle, podaci nisu apsolutni za sve građane, ali mogu davati reprezentativan uzorak.

Komentiraj članak

Komentari