KAKO 'POPRAVITI' SVOJU OBITELJ

'PROVIDNOSTI USUSRET': 'Uvijek postoji komadić svemira koji možemo popraviti, a to smo mi sami' (FOTO)

„Providnosti ususret“ naslov je knjige autora Vinka Rožića koju je večeras u dvorani Ivana Pavla II. predstavio katedralni župnik don Stanko Lasić.

Riječ je o prvoj knjizi u izdanju Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije koja je zapravo zbirka od 15 poticajnih priča nadahnutih životom poniznog sveca Leopolda Bogdana Mandića.

Ilustracije je napravila akademska slikarica Ivana Jovanović-Trostmann, a knjiga je nastala kao dio programa Savjetovališta „Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih“.

 - Ova knjiga na jedan nov, kratak i vrlo kreativan način pripovijeda o životu, liku i djelu svetog Leopolda. Autor Vinko Rožić osjetio je potrebu u ovoj godini milosrđa kojoj je sveti Leopold suzaštitnik, darovati svoj osobni dar crkvi i narodu pripovijetkom koju će svatko moći pročitati za samo sat vremena i potom se ugodno osjetiti i kao čovjek i kršćanin. Sveti Leopold išao je Providnosti ususret kojom se zanosio i sve joj povjeravao. Autor se stavio u ulogu šaptača koji pušta da o Leopoldu drugi govore – kazao je predstavljač don Stanko Lasić.

O blagom pristupu pokornicima koje je neumorno do zadnjeg trenutka života ispovijedao, svjedoči i ovaj ulomak iz osme priče koji govori o čovjeku koji godinama nije išao na ispovijed, ali, potaknut glasom savjesti uputio se svetom Leopoldu na ispovijed.

„Otac Leopold blago pogleda na nj i reče: Nije potrebna nikakva izvanredna pokora. Dovoljno je što ste strpljivo podnosili uobičajene poteškoće našeg bijednoga života: neshvaćanja, nezahvalnosti, poniženja, kao i trpljenja godišnjih doba i okružja u kojem živimo. Ona tvore križ što nam ga je grijeh natovario na leđa, a što ga je Bog odabrao za sredstvo našeg spasenja“.

Nakon predstavljanja knjige, suradnica Obiteljskog savjetovališta Maja Jakšić održala je predavanje „Kako 'popraviti svoju obitelj'“.

Jakšić je istaknula važnost slušanja kao bitne karakteristike djelotvornog ponašanja koja grade odnose među ljudima.

 - Devedeset posto svađa nastaje jer druga osoba misli da je onaj s kojim razgovara ne sluša – kazala je Maja Jakšić.

 - Nedjelotvorna ponašanja poput kritiziranja, okrivljavanja, žaljenja, potkupljivanja, vikanja, udaranja, omalovažavanja, razarači su odnosa, posebice bračnih odnosa te su ubojita ponašanja. Trebamo ih promijeniti u djelotvorna ponašanja, tj. navike kojima gradimo odnose. Zanimljivo je da naše prijatelje nikada nemamo potrebu popraviti jer znamo da bi od nas otišli kad bi na njih primijenili neko od ovih nedjelotvornih ponašanja. Mi smo duboko svjesni da su ta ponašanja ubojita – istaknula je Jakšić.

Jakšić je poseban naglasak stavila na neuroplasticitet mozga, tj. da se ljudski mozak može promijeniti, primjerice, zamjenjujući negativne misli pozitivnima i ispravnima.

 - Ljudi se osjećaju u skladu s onim što misle. Zato je moguće iznova naučiti mozak da razmišlja na ispravan način – kazala je Jakšić.

Jakšić je na kraju zaključila izrekom Gabriela Marcela kako „uvijek postoji komadić svemira koji možemo popraviti, a to smo mi sami“.

 - Potrebno je prihvatiti osobe u cijelosti onakvima kakve jesu i ne pokušati ih mijenjati.  Treba početi promjenu od sebe. Na suncu vaše promjene grijat će se i članovi vaše obitelji – zaključila je Jakšić.

Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Kristina Rožić zahvalila se svima koji su pridonijeli nastanku knjige „Providnosti ususret“ i njezinu večerašnjem predstavljanju, a cijelu su večer glazbeno pratile prof. Vanda Đanić na violončelu i prof. Nena Ćorak na glasoviru, a predstavljanjem i predavanjem moderirala je Angelina Tadić iz biskupijskog Ureda za medije.

Na samom kraju odigrana je i tombola te je nekoliko sretnih dobitnika uručena knjiga „Providnosti ususret“koja inače nije u prodaji, kao i ilustracije Ivane Jovanović –Trostmann koje su napravljene specijalno za ovu knjigu.

Komentiraj članak

Komentari