Prosvjed novinara u Sarajevu, žele veća prava i sigurnost

Novinari iz Bosne i Hercegovine okupili su se danas na prosvjedu u Sarajevu kako bi upozorili na sve ozbiljnije ugrožavanje njihovih prava te na prijetnje kojima su učestalo izloženi, piše Index.hr

Izravan povod za ovaj skup bio je prošlotjedni napad na novinare redakcije Radio Sarajeva, zbog čega su privedena, ali i odmah puštena dvojica navijača nogometnog kluba Sarajevo, koji će se u eventualnom sudskom postupku braniti sa slobode.

Deseci novinara najprije su se okupili upravo pred sjedištem uprave kluba Sarajevo, a potom su u mirnoj prosvjednoj šetnji prošli središtem grada.

"Ovo se više ne smije tolerirati"

Prosvjedno okupljanje organizirala je udruga Društvo novinara BiH, a njen glavni tajnik Fedžad Forto kazao je kako je to čin iznuđen stalnim napadima na novinare i ugrožavanjem njihove sigurnosti.

"Ovo se više ne smije tolerirati. Potrebne su izmjene zakona i mi smatramo kako bi novinari morali dobiti status službene osobe i na taj način dobiti zaštitu kada obavljaju svoj posao", kazao je Forto pred kolegama.

Posljednji u nizu incidenata, napad na redakciju Radio Sarajeva koji su počinila dvojica mladića nezadovoljnih jer je taj medij objavio vijest da je jedan njihov kolega u Bjelorusiji osuđen na petogodišnji zatvor zbog posjedovanja narkotika, tek je još jedan pokazatelj koliko su novinari u BiH ugroženi, stajalište je strukovne udruge.

Forto je kazao kako je stanje puno teže nego što se to pretpostavlja jer su novinari u malim sredinama izloženi stalnim i brutalnim prijetnjama koje se ne usuđuju niti prijaviti jer strahuju i za sebe i za članove svojih obitelji.

Prema njegovim riječima, registrirano je preko 50 slučajeva napada na novinare koji nikada nisu dobili sudski epilog.

 

Komentiraj članak

Komentari