Vječni seks simbol

Prošlo je pola stoljeća od smrti legendarne Marilyn Monroe

Na današnji dan, 5. kolovoza 1962. godine, holivudska diva Marilyn Monroe pronađena je mrtva u svom domu u Brentwoodu u Kaliforniji. Imala je 36 godina.

Pedeset godina nakon prerane i tragične smrti, uspomena na nju još uvijek je živa, a njena smrt jedna od najvećih holivudskih misterija. Najpoznatija plavuša svih vremena se tako od seks simbola 50-ih godina pretvorila u fenomen pop-kulture 21. stoljeća.

Njen imidž senzualne plavuše zavodljivih oblina je neuništiv i jedan od najkopiranijih i najpoželjnijih i dan danas.

Marilyn Monroe se rodila  1926. u Los Angelesu kao Norma Jean Baker Mortenson.Početak njenog života je već bio obilježen nizom tragičnoh događaja. Zbog toga što joj je majka bila psihički nestabilna, Norma je smještena u sirotište, gdje je ostala do sedme godine. Nakon kratkog zajedničkog života, majka opet obolijeva od depresije, a brigu o djevojčici preuzima njena prijeteljica, no zbog financijskih problema, 1935. godine majčina prijateljica je vraća u sirotište, a kasnije joj ugovara brak s Jimom Doghertyijem. Norma je tada imala samo 16 godina.

Kako muž odlazi u rat ubrzo nakon vjenčanja, Norma počinje raditi u tvornici padobrana. Upravo na tom mjestu počet će legenda.

Fotograf, koji je posjetio tvornicu, predložio joj je suradnju. Norma je obojala kosu u plavo i počela reklamirati kupaće kostime. U tom razdobljuu se pojavila na 33 naslovnice, a uspjeh je bio neizbježan. Godine 1946. se razvela, potpisala ugovor s Twentieth Century Foxom i postala Marilyn Monroe.

Prvi ozbiljniji glumački posao dobila je 1950. godine, ulogu u filmu "Asphalt Jungle", a odmah poslije toga snimila je i legendarni "All About Eve".U zvjezdani poredak definitivno je konačno i trajno upisana 1952. kada je snimila filmove "Niagara" te plesni mjuzikl "Gentlemen Prefer Blondes" zbog kojih je dobila svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih.

Njeno beživotno tijelo pronašla je kućna pomoćnica 5. kolovoza 1962. godine. Iako se smatra kako je umrla od predoziranja, neki tvrde kako je mnogo stvari oko njene smrti nerazjašnjeno i nagađaju kako je ubijena zbog veze s predsjednikom SAD Johnom F. Kennedyjem.

Komentiraj članak

Komentari