U produkciji HRT-a

Projekcija dokumentarnog filma 'Portret: Miše Martinović' u Ljetnom kinu Slavica

Projekcija dokumentarnog filma „Portret: Miše Martinović“ u produkciji Hrvatske radiotelevizije održat će se u utorak, 21. kolovoza u 21:00 sat u Ljetnom kinu Slavica.

Ciklus dokumentarnih filmova „Portreti“ namijenjen je ponovnom aktualiziranju i vrednovanju opusa istinskih legendi hrvatske nacionalne kulture. Umjetnici, redatelji, arhitekti, književnici, glumci i ostali velikani kulturne i umjetničke scene, predstavljaju se sami, u prvom licu jednine, a koristi se i bogati arhivski materijal HTV-a od pedesetih godina naovamo.  U produkciji Programa za kulturu HTV-a 2011. godine scenarij je napisala i film uredila Renata Margaretić Urlić. 

Portret legendarnog dubrovačkog glumca Miše Martinovića, donosi njegovu životnu priču, vraćajući gledatelja u povijest Dubrovačkih ljetnih igara. Upravo je Martinović jedan od najzaslužnijih za pretvaranje Marina Držića i Ivana Gundulića u naše suvremenike, odnosno utjelovljivanje riječi dubrovačkih klasika na suvremenoj kazališnoj sceni. U prisjećanju na golemi popis odigranih uloga, Martinović je odabrao tek neke, tvrdeći kako je na stotine stranica izgovorenih tekstova, jednostavno „iz glave brisao“. 

Šetajući međutim, po bivšim pozornicama Igara, s istim je žarom izgovarao Držićeve tekstove i evocirao Gavelline upute. Uz pronađene ulomke legendarnih predstava, Martinović se prisjeća i rada s redateljima, čija su imena također upisana u kuću slavnih umjetnika hrvatskog glumišta, od spomenutog Branka Gavelle i Koste Spaića, preko Božidara Violića, do Joška Juvančića, Georgija Para, Ivice Kunčevića i Tomislava Radića.

Komentiraj članak

Komentari