Podatci

PRODAJA MU SKOČILA ZA ČAK 290 POSTO Ovaj prehrambeni proizvod najprodavaniji je u vrijeme koronavirusa

Zanimljjvo je da kupci u dobi do 34 godine nisu potrošili ni kunu više, kupci od 35-44 godine blago su povećali potrošnju, dok su stariji od 45 značajno više trošili.

GfK Panel kućanstava prati potrošnju proizvoda za kućanstvo u Hrvatskoj već 20 godina, 365 dana u godini. Kako bismo razumjeli promjene u navikama kupaca kojima svjedočimo posljednjih tjedana, poslovni.hr analizirao je 20 milijuna košarica kupljenih u razdoblju od 24.2.2020. do 15.3.2020. i usporedili s usporediva 3 tjedna u 2019.godini.

Ukupno smo potrošili 300 milijuna kuna više na hranu, piće, osobnu njegu i kućnu kemiju. Najveći dobitnik je, očekivano, online format u kojem je potrošnja rasla čak 51%, piše Poslovni dnevnik.

Najveći je gubitnik tržnica s padom vrijednosti od 8%, a pekarnice i male trgovine također bilježe smanjenje tržišnog udjela.
Konzum Super, Konzum klik, Plodine, Spar, Tommy, dm i Bipa povećali su tržišne udjele u ova 3 tjedna.

U normalnim društvenim okolnostima kada kupujemo zalihe u našim košaricama nalazi se povećan udio artikala na promociji. Međutim u korona košarici koja po kriterijima odgovara zalihovnim kupovinama udio artikala na promociji se smanjio.

Zanimljjvo je da kupci u dobi do 34 godine nisu potrošili ni kunu više, kupci od 35-44 godine blago su povećali potrošnju, dok su stariji od 45 značajno više trošili.

Kupci niže kupovne moći nisu se opskrbili zalihama, dok su oni najviše prihodovne moći napravili najveće zalihe.
Zalihe su najviše radili samci dok je to kod višečlanih kućanstava bitno manje izraženo.
Postoje i značajne regionalne razlike. Tako su npr. Zagrepčani, Slavonci, Istrijani i Primorci prednjačili u pripremi zaliha, dok je to u Središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji manje izraženo.

Zanimljivo je da su zalihe u jednakoj mjeri stvarali oni koji se izjašnjavaju kao iznimno zabrinuti zbog korona virusa kao i oni koji nisu osobito zabrinuti.

Listu top 20 kategorija s najvećim rastom otvara sol koja je rasla 290%. Brašno i kvasac koji su, uz wc papir, postali sinonim korona šopinga „tek“ su na 6.i 7.mjestu po rastu vrijednosti. Sapun je tek na 20.mjestu. Wc papir je na 31.mjestu od ukupno 130 analiziranih kategorija.
U prva 3 tjedna korona šopinga vino i žestoka alkoholna pića rastu većom stopom rasta u odnosu na rast kategorije sapuna.

Komentiraj članak

Komentari