Škola

Problematično ponašanje: Kada je samo faza, a kada treba potražiti pomoć?

Imajte na umu da to što vi možda smatrate "zločestoćom" može imati stvarnu dijagnozu i biti povezano s autističnim spektrom ponašanja, poremećajem u senzornoj obradi podataka ili biti uzrokovano ADHD-om

Dijete je ponekad neizdrživo, pa se često pitate kada će prerasti tu fazu? Problematično ponašanje djeteta često ostaje neriješeni problem za mnoge roditelje. Iako često može biti tek kratkotrajna faza, ponekad je problematičnom ponašanju potrebno posvetiti posebnu pažnju. 

Kako znati kada je problematično ponašanje samo kratkotrajna faza? Kada potražiti pomoć? Kako prepoznati da se događa nešto ozbiljno? Ova i još mnoga pitanja često se pitaju mnogi roditelji, ali i odgojitelji u vrtićima i profesori.  

Znakovi da djetetovo ponašanje nije samo faza 
Ponašanje vašeg djeteta uvelike otežava ili onemogućava normalan svakodnevni život
Sva djeca imaju neke teškoće i probleme s kojima se ponekad ne znaju nositi, no oni vrlo rijetko uspijevaju utjecati na normalno funkcioniranje. Ako je dijete vrlo impulzivno, primjećujete vrlo nervozno grizenje noktiju, škrgutanje zubima ili potpuno odvajanje od okoline i povlačenje u sebe, trebali bi potražiti pomoć. 

Odgajatelji i profesori primjećuju da s djetetom nešto nije u redu
Vrlo je važno odmah reagirati i razgovarati s odgajateljima ili profesorima. Imajte na umu da oni mnogo vremena provode s vašim djetetom, pa je velika mogućnost da su i oni primijetili da nešto nije u redu.

Ne postoji trik ili knjiga koji će u trenutku riješiti ovaj problem 
Roditelji su spremni pokušati baš sve. Razgovor, popuštanje, kažnjavanje, čitanje knjiga, savjetovanje s drugim roditeljima, doslovno sve prije nego potraže stručnu pomoć. To je ponekad dodatni problem, jer je velika vjerojatnost da nijedan od vaših pokušaja neće biti uspješan, pa samo gubite vrijeme.

Slušajte svoj instinkt 
Vi ste roditelj i ako osjećate da nešto nije u redu, progovorite o tome. Ako vjerujete da znate gdje se krije problem, potražite pomoć u njegovom rješavanju. Vi najbolje poznajete svoje dijete i ako smatrate da problem u djetetovom ponašanju nije samo prolazna faza, koliko god vas uvjeravali da je sve u redu, tražite pomoć na drugim mjestima. 

Tražite odgovore
Najteže je shvatiti cijeli proces, kako i gdje početi kako bi pomogli djetetu. Razgovarajte s drugim roditeljima, nastavnicima i pedagozima. Započnite sa stručnom literaturom,  mnogobrojnim člancima na internetu i razgovor u svojoj okolini. Razgovarajte s djetetom što više kako bi mogli otkriti što je okidač za problematično ponašanje. Ujedno ćete i primijetiti određen uzorak ponašanja ako se doista radi o problemu u čijem rješavanju će vam biti potrebna stručna pomoć.

Ne percipirajte dijete kao zločesto, ne obraćajte mu se tako i ne kažnjavajte ga prije nego shvatite gdje se krije problem. Imajte na umu da to što vi možda smatrate "zločestoćom" može imati stvarnu dijagnozu i biti povezano s autističnim spektrom ponašanja, poremećajem u senzornoj obradi podataka ili biti uzrokovano ADHD-om.

Ako doista postoji medicinski problem, dijete ne može reagirati na način na koji vi to očekujete. Imajte pregršt razumijevanja i ne sramite se potražiti pomoć.

Ako uočite da je djetetovo problematično ponašanje povezano s određenim željama i prohtjevima, dok se u ostalim segmentima života vaše dijete ponaša sasvim uobičajeno i pristojno, tada će vašim mukama vrlo brzo doći kraj.

Komentiraj članak

Komentari