Drama Ivane Sajko

"Prizori s jabukom" za ljubitelje nepredvidivog

Ususret drugoj dramskoj premijeri 62. Dubrovačkih ljetnih igara i hrvatskoj praizvedbi suvremene drame Prizori s jabukom hrvatske spisateljice i dramaturginje europske karijere - Ivane Sajko, koja će se održati u petak u palači Sponza održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali intendant Igara, Ivica Prlender, direktorica dramskog programa Dora Ruždjak i redateljica Ivana Sajko.

Prizori s jabukom praizvedeni su u Bernu 2009. godine i čine drugi dio trilogije započete predstavom "Rose is a rose is a rose". Inspirirani su biblijskim motivom izgona iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstruirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe. "Priča je to o muškarcu i ženi koji uzgajaju jabuku u svom rajskom vrstu i ona zbog neviđene ekološke katastrofe dolazi u opasnosti te oni pokušavaju sve učiniti kako bi spriječili propast jabuke. Njihov cijeli vrt propada samo kako bi je spasili" izjavila je redateljica i izvođačica Ivana Sajko. Ivana Sajko dobitnica je nekoliko nagrada za dramsku književnost, uključujući tri nagrade Marin Držić.

Sve je započelo u 12 mjesecu u podrumu u Zagrebu gdje je Ivana imala zajedno sa braćom Sinkauz koncertno čitanje, naznaku svega što će se vidjeti na predstavi. "Usred zimskog Zagreba, sasvim me ponijelo u nove sfere" kazala je Dora Ruždjak i dodala kako joj je izuzetna čast raditi sa Ivanom Sajko. Naglasila je i Ivanine međunarodne uspjehe, budući da je radila na svim kontinentima, a manje se izvodila u Hrvatskoj. "Ponukana tom činjenicom pozvala sam je na Dubrovačke ljetne igre postavi ovaj komad i da probamo naći novu sponu u izvedbenim umjetnostima festivala" kazala je Dora Ruždjak. Izvođenje predstave teško je odrediti žanrovski, to je čista izvedbena kazališna umjetnost, a svaki je moment izrežiran. "Svatko od nas ima vlastitu slobodnu izvođenja, predstava je u stalnom procesu i teško je znati kakav će biti rezultat" kazala je Ivana Sajko.

Direktorica Dora Ruždjak zahvalila se teatru &TD i Nataši Rajković na pomoći pri realizaciji projekta, a intendant Ivica Prlender sponzoru projekta Mazdi koja godinama podupire programe Dubrovačkih ljetnih igara. "Program ne bi bio moguć bez potpore korporacija koji imaju za korporativnu filozofiju društvenu odgovornost kao Mazda Hrvatska" kazao je Ivica Prlender. Umjetničku ekipu predstave čine osnivači benda East Rodeo Alen i Nenad Sinkauz, zaduženi za glazbu, kostimografkinja Zijena Glamočanin, scenograf Simon Bogojević Narath i dramaturg Sandro Šiljan. Izvođači su Ivana Sajko i braća Sinkauz. Generalna proba održat će se sutra, premijera u petak, a uslijedit će izvedbe 6., 7. i 8. kolovoza u 23 sata u palači Sponza.

Azra Hadžić


Komentiraj članak

Komentari