Prirodno rješenje

PRIRODAN SOK ZA DOBAR SAN Kada ga počenete piti sat vremena prije odlaska u krevet, spavati ćete kao bebe

Pijenje prirodnog soka od višnje sat vremena prije spavanja može vam pružiti dodatne 84 minute kvalitetnog sna u jednoj noći, pokazuje istraživanje.

Testirajući ispitanike s problemima spavanja, znanstvenici su otkrili da je čaša soka od višnje prije odlaska u krevet tajna dobrog sna. Analiza je otkrila da sok od višnje zaustavlja nakupljanje kemikalija u mozgu koje su povezane s lošim spavanjem, ali i da smanjuje upalu, što je velik čimbenik rizika od nesanice.

Ovo saznanje nada je za sve ljude koji teško usnivaju i često se bude noću, a ne žele posezati za rješenjima u vidu tableta za spavanje. Nesanica je zabrinjavajuće povezana s rakom, dijabetesom, demencijom, srčanim bolestima, moždanim udarom i depresijom posljednjih godina. Procjenjuje se da trećina odraslih pati od povremenih epizoda nesanice.

U istraživanju su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine: jedni su dobili sok od višnje, a drugi placebo koji je okusom nalikovao na njega. Sok od višnje sadrži procijanidin i antocijanine. Placebo, napravljen od destilirane vode, fruktoze i praška limuna, nije imao te sastojke.

Volonteri su trebali piti sok dva puta dnevno, jednom ujutro i potom sat vremena prije spavanja. Pokazalo se da su oni koji su pili pravi sok od višnje dvaput dnevno bolje spavali, ali nisu zabilježene druge značajne razlike.

Nakon analize uzoraka krvi, istraživači su otkrili da sok od višnje smanjuje razinu kinurenina – što su brojne studije pokazale da doprinosi poremećajima spavanja. Također je povećao količinu triptofana u krvi, aminokiseline koja pomaže izazvati pospanost, piše Daily Mail, a prenosi net.hr

Komentiraj članak

Komentari