Komentirao

'PREŠLA JE GRANICU DOBROG UKUSA' Josipović o ponašanju Grabar-Kitarović na finalu

"Načelno, dobro je da je predsjednica sudjelovala u finalu, pa i ranijim utakmicama. Jedna je od funkcija dužnosti predsjednice biti simbol jedinstva države. Međutim, smatram da je svojim ponašanjem prešla granicu dobrog ukusa i da način kako se ponašala nije primjeren predsjednici države", rekao je za Index bivši predsjednik Ivo Josipović komentirajući ponašanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za vrijeme finala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Elementi bizarnosti

Naime, iz Indexa su upitali Josipovića smatra li da je ponašanje aktualne predsjednice na ceremoniji dodjele medalja na Svjetskom nogometnom prvenstvu bilo neprimjereno. Kako nam je rekao, dio ponašanja na terenu tijekom ceremonije imao je čak i elemente bizarnosti.

"Ponekad, poput ljubljenja pokala koji nije naš, imao je elemente bizarnosti. Istina, dio komentatora odobrava njene scenske nastupe na prvenstvu. Možda to i ne čudi jer mediji uglavnom vole razne neobičnosti. Ali s druge strane, brojni su negativni komentari, pa i vulgarni skečevi koji se šire internetom, ne samo među hrvatskim korisnicima nego i po cijelom svijetu", tvrdi Josipović. Bivši predsjednik osvrnuo se i na izjave predsjednice kako će na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ići o svom trošku. Za Josipovića je to populizam.

"Posebno zanimljiv je spin o vlastitom plaćanju troškova vezano na odlazak na prvenstvo i uklapa se u populizam koji vlada na sceni, primarno u medijima. Prvo, nepotreban je, jer predsjednica kada ide na takve priredbe ima funkciju promociju države i susreće se s drugim državnicima. Nema nikakvog razloga da troškovi ne budu plaćeni iz proračuna Ureda. Drugo, teza o vlastitom plaćanju troškova naprosto nije istinita. Možda je mogla iz vlastitog džepa platiti svoju aviokartu. Ali mnogi su drugi troškovi puno veći, uvijek prisutni kada predsjednica odlazi na put: osiguranje, protokol, njihovi troškovi puta, eventualni hotel… Da je predsjednica privatno išla na utakmice, sigurno ne bi sjedila u svečanoj loži", kaže Josipović.

Ni Thompson nije pokazivao visinu kukuruza

Velik dio svjetskih medija ipak je sa simpatijama ispratio ponašanje predsjednice, čak i više od igre hrvatskih nogometnih reprezentativaca na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Upitali smo Josipovića misli li da Hrvatska ipak od svega ovog može profitirati i što nas u tome eventualno priječi.

"Hrvatska je od nastupa svoje reprezentacije iznimno profitirala, posebno turizam. Ovakvu promidžbu kakvu je Hrvatska dobila na Svjetskom prvenstvu naprosto ne možemo zamisliti na drugi način. Igra i ponašanje reprezentacije bili su uzorni. Isto tako, doček naših nogometaša odjeknuo je i u zemlji i u svijetu. Bio je to prekrasan događaj na kojemu je pola milijuna ljudi, praktično bez ijednog incidenta, pokazalo ljubav prema sportu i domovini", kaže Josipović.

Bivši predsjednik kaže da na sve što je vezano za nogometni uspjeh možemo biti ponosni, piše Index. Pa i na činjenicu da Thompson ipak nije bio na razini svojih ranijih nastupa.

"Čak ni Thompson nije pokazivao visinu kukuruza. Stvarno, na sve vezano za naš nogometni uspjeh možemo biti ponosni. Hoćemo li sjajnu sliku koju smo dali svijetu, ali i vrlo pozitivan naboj stvoren u Hrvatskoj, znati iskoristiti, tek treba vidjeti. Za iskoristiti nogometnu bajku trebat će puno raditi i promijeniti mnoge navike. Samo mogu poželjeti da neće prevladati filozofija 'a sada, po starom'", rekao je Josipović.

Komentiraj članak

Komentari