IN MEMORIAM

Preminuo B.B. King

Legendarni blues gitarist B.B. King umro je u svom domu u Las Vegasu u 90. godini. King je umro sinoć mirno u snu.

Glazbenik, koji je jednom prilikom rekao da ne zna akorde, osvojio je 14 muzičkih nagrada Grammy, uključujuchi i nagradu za životno djelo 1987. godine. Iste godine primljen je u Kuću slavnih rock'n'rolla.

Rođen pod imenom Riley B. King u državi Mississippi. U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko mjeseci. Vratio se nakon bolje pripreme, i radio kao pjevač na mjesnoj radio postaji. Također je radio i kao DJ, gdje je pokupio i nadimak "Beale Street Blues Boy", što je kasnije skraćeno na "B.B.", odatle i njegov pseudonim.

Tijekom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Odmak od bluesa napravio je obradom pjesme Roya Hawkinsa "The thrill is gone" kojom se proširio na pop i r&b tržište.

King je stekao slavu 50-ih godina prošlog stoljeća, snimio je više od 50 albuma, a njegovi najpoznatiji hitovi su "3 O'Clock Blues", "You Know I Love You," "Woke Up This Morning," "Please Love Me," "When My Heart Beats like a Hammer", "You Upset Me Baby", "Sweet Little Angel", "When Love Comes to Town" i "The Thrill is Gone".

Smatra se jednim od najvećih gitarista svih vremena, a čuvena je njegova crna Gibson gitara "Lucille". Bio je mentor desetinama gitarista među kojima je bio i Eric Clapton.

B.B. King je u listopadu prošle godine otkazao koncerte pošto mu je pozlilo za vrijeme nastupa u Chicagu. Proteklih mjesec dana bio je dva puta u bolnici u Las Vegas.

Komentiraj članak

Komentari