VELIKA AKCIJA U ZADRU

PREKO FIKTIVNIH FAKTURA IZVUKLI PREKO 10 MILIJUNA KUNA Državu oštetili za 2,4 milijuna

Dvanaest osoba sumnjiči se da su u razdoblju od 2015. do 2019. godine u svojstvu osnivača i odgovornih osoba svojih 11 trgovačkih društava i jedne zadruge radi pribavljanja znatne materijalne koristi za sebe, a na štetu svojih firmi i državnog proračuna, izvlačile novac

Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 16 osoba u dobi od 23 do 59 godina, a koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja. 

U akciju je bila uključena i PU zagrebačka i vukovarsko-srijemska kao i Ministarstvo financija te Županijsko državno odvjetništvo u Zadru. Ekipu od 16 osumnjičenih predvodili su bivši policajci od koji su njih četvorica uhićeni. U kriminalnim djelima sudjelovali su i brojni ugostitelji, građevinari te vlasnici zaštitarskih tvrtki iz Zadra, Zagreba i Vinkovaca. Dvanaest osoba se sumnjiči da su u razdoblju od 2015. do 2019. godine u svojstvu osnivača i odgovornih osoba svojih 11 trgovačkih društava i jedne zadruge, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi za sebe, a na štetu svojih firmi i državnog proračuna, izvlačili novac. U dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri tvrtke s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jedne tvrtke s vinkovačkog područja zaprimali su, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite robu i usluge nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te koju su im potom vraćali. 

Evidentiranjem navedenih fiktivnih faktura neosnovano su zatražili i ostvarili odbitak PDV-a. Osam trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen nije se bavilo nikakvom djelatnošću, nema zaposlenih kao niti poslovne prostore već su služila kao transferna društva za novčane transakcije. Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi 2.396.589,94 kune dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9.831.289,91 kuna, a za koji iznos su njihova trgovačka društva oštećena, a od ukupno izvučenog novca, 43-godišnjak ostvario protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna dok je zajedno s 47-godišnjakom ostvario još 800 000,00 kuna. 

Jučer su petorica počinitelja u dobi od 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedena županijskom državnom odvjetniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru dok se 43-godišnjak i 49-godišnjak od ranije nalaze u zatvoru. Protiv svih 16 prijavljenih osoba podnosi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da su počinili kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246., Utaju poreza ili carine iz čl. 256. i Krivotvorenje službene i poslovne isprave iz čl. 279.  KZ-a. Tijekom kriminalističkog istraživanja, na zadarskom i zagrebačkom području je provedeno više pretraga doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i mobilnih telefona, a u krajnjoj realizaciji ovog istraživanja sudjelovalo je 30-ak policijskih službenika.

Komentiraj članak

Komentari