Matica hrvatska

Predstavljeno englesko izdanje knjige 'Posljednja kriza Dubrovačke republike' Vesne Čučić

Knjiga Vesne Čučić „The Republic of Dubrovnik final crisis“ predstavljena je u subotu navečer u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i Dubrovačkih knjižnica u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

O knjizi koja je izašla u izdanju „CroLibertas Publishers“ iz Chicaga, a koja je svoje prvo izdanje s naslovom „Posljednja kriza Dubrovačke republike“ doživjela 2003. godine u nakladi Zavoda za povijesne znanosti HAZU i dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, govorili su Jelena Obradović Mojaš, Ivo Banac, Vesna Čučić, Ante Čuvalo i Stjepan Ćosić. Knjigu je na engleski jezik preveo Duško Čondić.

- Ova izuzetno informativna monografija objavljena je u engleskom prijevodu za potrebe golemog engleskog govornog područja. Izdavačka kuća CroLibertas Publishers radi ono što bi trebalo raditi Ministarstvo kulture. Vesna Čučić znalački nas je uvela u svijet uzburkanih odnosa u Dubrovniku i jadranskom bazenu na prijelazu 18. stoljeća. U prijevodu ove vrijedne knjige mnogi novi čitatelji moći će otkriti jedan dio pada Dubrovnika u svim njegovim partikularnim aspektima - istaknuo je Ivo Banac.

Ante Čuvalo iz izdavačke kuće „CroLibertas Publishers“ iz Chicaga kao razlog odabira knjige za prijevod istaknuo je jezik pisanja koji se može prevesti.

- Puno hrvatskih knjiga je tako iskićeno da ih je teško prevesti, a ova knjiga je pisana jasno i direktno, ispričana je priča što se dogodilo. Osim toga, razlog je bila i poveznica 1806. i 1991. godine, kada su se događala razaranja dubrovačkog kraja - istaknuo je Čuvalo.

- Nismo mogli naći izdavača jer tema knjige ne donosi novac, a u dijaspori više nema izdavaštva. Zato smo prije godinu i pol dana supruga Ivana i ja utemeljili našu izdavačku kuću - objasnio je Čuvalo.

- Drago mi je da je knjiga prevedena jer njena tema može zainteresirati međunarodnu publiku. Republika je pala pod udarom najjačih vojnih sila svog vremena, a ne zbog svoje dotrajalosti, starosti ili predmoderne strukture. Literatura o padu Republike bila je svedena na knjigu Luja Vojnovića, pisanu na diplomatski način - rekao je o knjizi Stjepan Ćosić.

- Izdanje ove knjige je dragocjeno, jer konačno o tim tragičnim događajima imamo i našu historiografsku refleksiju. Piše se iz dubrovačke perspektive, perspektive žrtve - kazao je Ćosić.
Autorica knjige Vesna Čučić istaknula je dva razloga koji su je navela na pisanje knjige o padu Dubrovačke republike.

- S jedne strane, tu je iskustvo Domovinskog rata u usporedbi s agresijom 1806. godine. S druge, motiv je bio što se o sukobu iz 1806. godine uglavnom pisalo davno. Najvažnije djelo, „Pad Dubrovnika“ Luja Vojnovića, objavljeno je još u doba Austro-Ugarske - rekla je Čučić.

U popratnom programu promocije kojom su Dubrovačke knjižnice zaokružile svoj program povodom Mjeseca hrvatske knjige nastupili su Marija Grazio i Aljoša Lečić iz Glazbene radionice Sorgo.

Komentiraj članak

Komentari