Sveučilište u Dubrovniku

Predstavljen novi brodostrojarski simulator

Na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku 19. travnja 2013. rektorica prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah, prorektor za studije i studente prof. dr. sc. Željko Kurtela i pročelnik Pomorskog odjela doc. dr. sc. Ivo Domijan Arneri predstavili su novi brodostrojarski simulator, prvi u Hrvatskoj koji simulira strojarnicu velikog cruisera s dizel-električnom propulzijom.

Simulator Full Mission Neptune ERS Diesel Electric Cruise  isporučila je tvrtka Kongsberg Maritime, najpoznatiji svjetski proizvođač brodskih simulatora i ujedno  jedan od najvećih proizvođača  opreme za brodove, što čini modele simulacije izrazito realnima.

Ukupna vrijednost simulatora je oko 2,2 milijuna kuna. Donacijom Privredne banke Zagreb d.d. dobiven je jedan milijun kuna, a ostatak je osiguralo Sveučilište u Dubrovniku. 

Pri instaliranju brodostrojarski je simulator povezan i integriran s postojećim nautičkim simulatorom (Polaris Bridge Simulator) zapovjedničkog mosta u jedinstvenu cjelinu. Povezivanje dvaju simulatora omogućuje simuliranje realnih uvjeta na brodu. Tako povezani simulatori  izmjenjuju najvažnije podatke, parametre i komande, pa su zapravo jedinstveni simulator cjelokupnog broda na kojem se mogu istovremeno održavati vježbe manevriranja brodom  u realnom vremenu i s realnim parametrima. Primjera radi, moguće je zajednički uvježbavati časnike stroja, časnike palube i elektrotehničke časnike pri različitim scenarijima  uplovljavanja u veći broj  svjetskih luka i prolaza (npr. New York, Rotterdam, Singapour,  Doverska vrata, Gibraltarski prolaz itd.), kada je moguće simulirati i raznovrsne kvarove pogonskog stroja, sustava kormila, električne centrale i svih ostalih sustava strojarnice.

Simulator je temeljen na modelu strojarnice i propulzije konkretnog cruisera, od 77.000 BT, dakle jedne od najopremljenijih strojarnica na današnjim brodovima s dizel-električnom propulzijom i propulzijskim elektromotorima od kojih je  svaki snage 14.000 kW. Brodski se pogon između ostaloga sastoji od  četiri srednjookretna dizelska generatora ukupne snage 56.000 kW i dva brzookretna dizelska generatora za nuždu snage svaki od po 750kVA, i opremljen je svim brodskim sustavima, strojevima, uređajima i opremom u suvremenoj strojarnici.

Simulator nadmašuje zahtjeve međunarodne STCW konvencije za školovanje pomoraca, što se odnosi na obrazovanje časnika stroja, upravitelja stroja i elektrotehničkih časnika, uz svjedodžbe o sukladnosti izdane od Det Norske Veritasa koje se odnose na certifikaciju brodskih simulatora i usklađenost s međunarodnim standardima.

Simulatorom će se znatno poboljšati kvaliteta nastave na Sveučilištu u Dubrovniku, i poslužit će se za praktičnu obuku  na programima izobrazbe pomoraca, posebnim programima obrazovanja pomoraca, i za izvođenje praktičnog dijela nastave iz više kolegija preddiplomskog studija Brodostrojarstvo i studija Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu.

Ovo, kvalitetno nastavno pomagalo pridonijet će nastavku stvaranja izvrsnoga dubrovačkog časničkog kadra i povećat će sigurnost plovidbe na lokalnoj  i  globalnoj razini.Komentiraj članak

Komentari