U Kneževu dvoru

Predstavljanje monografije Kazališno doba Pere Kvrgića (FOTOGALERIJA)

Monografija Kazališno doba Pere Kvrgića u nakladi Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena je u Kneževu dvoru.

Monografija se sastoji od tri dijela, prvi dio je teatrološka studija u kojoj se kronološkim redom prati slijed glumačke karijere uz pomoć eseja, intervjua i brojnih članaka kao i autorskih napisa Pere Kvrgića o glumačkim iskustvima u teatru. Drugi dio monografije sadrži 12 tekstova različitih autora koji su pisali o stilu Kvrgićeve glume i pokušali dokučiti njegove metode rada. Treći dio sadrži popis Kvrgićević kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Preko tristo je radijskih uloga. Veliki je broj fotografija iz svih faza njegovom rada.

Pero Kvrgić rođen je prije punih 85 godina 1927. U Gorskom kotaru u Moravicama gdje je njegov otac imao gostionicu i u drugoj polovici tridesetih godina u rodnom mjestu prvi put istupio na improviziranu pozornicu lokalnih amatera. Svoja prva glumačka iskustva doživio je potkraj Drugog svjetskog rata kao član partizanskih družina Ivan Goran Kovačić s kojom je otišao iz Moravica i August Cesarec s kojom je obišao veliki dio Hrvatske i upoznao prave profesionalne glumce te odlučio da će njegov put biti gluma i kazalište.

Kao mlad čovjek igrao je starce te je davno rekao da je kao mlad čovjek odigrao svoju budućnost. Glumačka budućnost na početku mu nije izgledala svijetlo. U angažmanu Zagrebačkog HNK, prema njegovom sjećanju, u nekoliko sezona je bio period traženja vlastitog stila. Dobivao je manje uloge. Našao se i na rubu otkaza. Još na početku svoje karijere igrao je prve dvije uloge iz dubrovačkog repertoara, a jedna od njih je Munuo iz Skupa. Nekoliko dana nakon zagrebačke pozornice krenuo je na prvo izdanje Dubrovačkih ljetnih igara od kada traje ljubav Pera Kvrgića i Festivala. Od samo Držićevih djela odigrao je brojne uloge od Skupa, Arkulina, Negromanta, Dunda Maroja, Pometa, Zlatikuma...Dobitnik je i brojnih nagrada Hrvatskog glumišta, te nagrada u Dubrovniku poput ruke Svetog Vlaha.

U sezoni Kvrgić je u svom matičnom kazalištu Gavella znao je izvesti i 3 do 5 uloga svake sezone, a ponekad u sezoni i preko 170 izvedbi. Od 80-ih je radio s mladim redateljima, no njegova modernost nikad nije bila upitna. Do mirovine je bio u HNK-u u Zagrebu, a 89-e odlazi u mirovinu.

Foto: Azra Hadžić

Komentiraj članak

Komentari