REAKCIJA

PREDSJEDNIK HND-A Uhićenje novinara Indexa nije primjereno demokratskom društvu

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u utorak je policijsko privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka ocijenio neprihvatljivim činom koji nije primjeren demokratskom društvu i državi koja je članica Europske unije, piše Index.

"Za HND je neprihvatljiv način na koji se ljudi zbog tvitova privode. Mislimo da način na koji se to dogodilo nije primjeren za jedno demokratsko društvo. I u tom smislu je HND reagirao i očekujemo da se takve stvari ne događaju i ponavljaju. Pogotovo ako je istina ono što pišu kolege s Indexa, da je kolega Duhaček dan prije razgovarao s policijom. To jednostavno smatramo neprimjerenim u zemlji koja je članica Europske unije i za tri mjeseca preuzima predsjedanje Unijom", kazao je Zovko.

Zovko je najavio da će o stanju u hrvatskim medijima i pritiscima na novinare upoznati i predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Bishera Bjerregaarda koji će krajem rujna doći u Zagreb u sklopu projekta EFJ-a Upravljanje promjenama u medijima.

Kazao je i kako je nedavno zaprimio i poziv na sudsko ročište na temelju, kako je kazao, treće tužbe koju je protiv njega podnio HRT kao njegova matična medijska kuća.

Zovko je reagirao nakon što je HND u ponedjeljak upozorio kako je "policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje".

Policija je u međuvremenu priznala da se Indexov novinar u nedjelju javio u policiju, no kažu da je to bilo izvan radnog vremena pa se to ne računa

Komentiraj članak

Komentari