24. OBLJETNICA OLUJE

PREDSJEDNICA U KNINU 'Uvijek me u Kninu prolaze trnci. Vizija dr. Tuđmana je postala stvarnost'

Po jednu ružu i svijeću ukupno 24, položeni su na spomenik u povodu 24-obljetnice pobjedničke vojno redarstvene akcije Oluja, piše Večernji.

Nakon budnice ulicama Knina i prijavka oružanih snaga predsjednici,  svi okupljeni na centralnom kninskom trgu, minutom šutnje odali su počast za Josipa Briškog hrvatskog vojnika poginulog u Afganistanu. Vijence za poginule branitelje položili su predsjednica, premijer i predsjednik Sabora RH, te predstavnici mnogih braniteljskih udruga... 

10:01 Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava: Meni Knin znači jako puno, ovo je mjesto koje, unatoč uvjetima koji su ove godine čak i dobri, ovdje je uvijek poseban osjećaj. Gori kamen, gori od dolje, gori od gore, no ova emocija zbog veličanstvene pobjede hrvatske vojske 1995. je posebna. Pokazalo se koliko je hrvatska vojska snažna.   

09:45 Ministar obrane Damir Krstičević je komentirao jučerašnju izjavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se Oluja dogodila jer nije bilo sloge i solidarnosti. "Mi uvijek gledamo na sebe. Mi rat nismo željeli. Brutalno smo napadnuti. Hrvatska se obranila i Hvala dragom Bogu, 1995. došli smo ovdje. Hvala braniteljima, poginulima, njihovim obiteljima...Danas imamo snažnu hrvatsku vojsku koja je spremna na svaku ugrozu. Hrvatski narod je siguran i fokusirani smo na budućnost.  Istaknuo je i kako vjeruje da će do kraja mandata ove Vlade Hrvatska imati i nove borbene zrakoplove. To je strateško pitanje, rekao je.  

09:03 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović -  "Uvijek me u Kninu prolaze trnci. Vizija dr.Franje Tuđmana je postala naša stvarnost. Prije 24 godine poslana je poruka da da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo pravo odlučivati o svojoj sudbini. Poklanjam se duboko svim hrvatskim braniteljima, posebno onim stradalima i došla sam ovdje da vam kažem: veliko hvala. Ova proslava nije zbog nas političara, ovdje smo da se suočimo sa sobom I upitamo se jesmo li učinili sve za Hrvatsku i na to pitanje se odgovor očekuje djelima, a ne riječima. To se od nas očekuje jer smo se na ovom mjestu prije 24 godine izborili da u našoj domovini sami odlučujemo", rekla je predsjednica. Citirala je Antu gotovinu i riječi "Rat je gotov okrenimo se budućnosti". 

08:57 Gordan Jandroković, predsjednika Sabora je odao počast Josipu Briškom. Rekao je kako je ponosan na Oluju i Dan pobjede. Istakao je da budućnost Hrvatske ovisi samo o hrvatskom narodu. 

Ljiljana Alvir predsjednica udruge nestalih i zatočenih u ime braniteljskih i udruga stradalih: - Akcija Oluja je najsjajnija kruna Hrvata, nikada se neće osjetiti toliko radosti i tuge jer sloboda se krvlju plaća, tog 5.kolovoza dočekali smo trenutak da se hrvatski barjak zavijori na kninskoj tvrđavi, obvezuju nas naši poginuli, tajne naših nestalih su s druge strane Dunava kod onih koji su razarali Hrvatsku u Beogradu u kojem potiskuju istinu o zločinima koje je kreirao Beograd koji je u crno zavio preko 13.000 naših obitelji - rekla je Alvir zaključujući da hrvatski narod nitko ne može pobjediti jer on je pobjednički.

Obratio se zatim i premijer Andrej Plenković.  - Poseban značaj oluja ima za sve nas jer je hrvatski narod  pokazao snagu i oslobođenjem petine teritoriji pokazao da sam odlučuje i da drevni Knin zauvijek ostaje hrvatski. Stoga s ponosom  slavimo i uvijek ćemo slaviti dan hrvatske pobjede. To je bio legitiman odgovor velikosrpskom posezanju za hrvatskim teritorijem. Nikad nećemo posustati u našim naporima u ostvarivanju pravde za sve naše stradale i do posljednjeg slučaja ćemo istraživati ratne zločine  i tražiti sve naše nestale. Naša djeca moraju znati da bez Oluje ne bi bilo današnje Hrvatske, da bi bili ugroženi naši gradovi, a EU bi bila san, i sve ovo zahvaljujemo i posvećujemo našim braniteljima. Nastavit ćemo modernizirati hrvatsku vojsku, uspjet ćemo nabaviti avione i želimo zadržati  borbenu spremnost. Usmjereni smo i na prosperitet građana i bolji život kao i na pravosuđe, zaštitu svih... i manjina. Probudilo samopouzdanje i s optimizmom gledajmo u budućnost a danas se odužimo hrvatskim braniteljima- rekao je Plenković. 

Komentiraj članak

Komentari