U SABORSKOJ PROCEDURI

PREDLOŽEN NOVI OVRŠNI ZAKON Nema deložacija tijekom zime, postupci se vraćaju sudovima

U Hrvatskom saboru vodi se rasprava oko prijedloga Ovršnog zakona koji bi trebao onemogućiti deložacije ovršenika u zimskom razdoblju, ali i vratiti cijeli postupak ovrhe u nadležnost sudova. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković brani prijedlog zakona ističući kako bi trebao olakšati položaj dužnika i skratiti sam postupak. S druge strane, oporba kritizira prijedlog zakona tražeći izbacivanje javnih bilježnika iz postupka te strahuje od zatrpanosti sudova.

Prijedlogom novog Ovršnog zakona nisu oduševljeni u inicijativi Ovršni ustanak.

Ovršni postupci vraćaju se u nadležnost sudova

“Siromašni postaju još siromašniji, bogati se još više bogate, ostaju javni bilježnici… Dakle, kompletan proces ide samo na gore”, rekao je za RTL Danijel Galović iz Inicijative.

Tako ne misli ministar pravosuđa koji je prijedlog zakona predstavio u Saboru ističući kako se njime deložacije zimi zabranjuju, a ovrhe nad nekretninama moći će se provoditi tek za dug veći od 40.000 kuna. Radi ubrzanja uvodi se digitalizacija postupka, a glavna promjena je njegovo vraćanje pod nadzor suda.

“Vraćajući te predmete na sud, u nadležnost suda, mi smo ipak ostavili u sustavu i javne bilježnike i Finu kao na neki način pomagače, povjerenike  suda, koji u cijelom ovom novom postupku imaju svoje zadaće, a te one su zapravo u cilju rasterećenja suda”, kazao je Bošnjaković o predloženom zakonu čije se usvajanje očekuje najranije potkraj godine.

Ovršni zakon neće spasiti četvrt milijuna blokiranih

Oporba je imala zamjerke na predloženi zakon. Jedna je iznio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

“Zatrpat ćemo i sudove jer svaki postupak koji bude radio javni bilježnik, nakon njega će ponovno morati provesti i sud”, kazao je.

Ovršni zakon neće spasiti više od 251.000 blokiranih, smatraju neki pravnici.

“Blokiranim građanima Ovršni zakon nikako ne može ići u prilog. To je Zakon koji, kao što sam rekla, služi tome da se vjerovnik djelotvorno može namiriti”, smatra Aleksandra Maganić, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Ona također smatra da se postupci neće skratiti, a troškovi smanjiti jer se javni bilježnici uvode kao povjerenici sudova što, kaže, znači naizmjeničnu radnju između sudova i javnih bilježnika.

Komentiraj članak

Komentari