'ZRELA DOB'

Pravila šminkanja: Istaknite najbolje na licu

Da bismo u svakoj dekadi života izgledali besprijekorno, bitno je na sebi istaknuti ono što je prekrasno, umjesto da pokušavamo sakriti nepravilnosti i tragove godina. No, ista pravila šminkanja ne vrijede za svaku dob, napominje vizažistica Simona Antonović i uz savjet ‘manje je više’ uči nas kako prilagoditi šminku zrelim godinama

Najveće pogreške koje činimo prilikom šminkanja, a kojima naglašavamo godine, posljedice su navike šminkanja na identičan način koji smo prakticirali kada smo bili jako mladi - kaže Simona Antonović.

Tijekom godina koža je izgubila na elastičnosti, oslabljenog je tonusa i smanjene vlažnosti te je stoga, savjetuje Simona, nužno uvesti promjene u rutinu šminkanja kako biste izgledali lijepo i njegovano i u zrelijim godinama.

Glavni i najjednostavniji savjet je ne nanositi previše šminke. Puno šminke će vas postarati, no izgledat ćete stariji i ako se uopće ne šminkate. Pa što je onda idealno?

Najvažniji je puder

„Sigurno ste nekad čuli savjet – manje je više“, odgovara Simona, dodajući kako se to odnosi i na šminkanje. „Šminkom se možemo pomladiti tako što ćemo je nanijeti u minimalnim količinama i na način koji nam idealno pristaje, posebno ako je riječ o svakodnevnom make upu.

To znači da osnovna šminka za postizanje željenog izgleda treba biti pomno odabrana, a ako to ne znate sami, dobro je potražiti pomoć stručnjaka, make up profesionalca, da bi vam pomogao u odabiru pudera ili rumenila za vaš tip ili boju kože, objasnio vam kako se odabrana šminka nanosi i slično.“

Odabir pudera je olakšan time što je na većini preparata već naznačeno kakvoj su koži namijenjeni. Puderi za zrelu kožu hranjivijeg su sastava, no jednako su lagane teksture.

Najčešće su to tekući puderi ili oni u kremi, a u sebi sadrže pomlađujuće sastojke i sitne svjetlucave čestice koje raspršuju svjetlost. Nanesete li puder u predebelom sloju, istaknut ćete bore.

Isti negativan učinak postiže se korištenjem pudera u prahu, koji je dobar za uklanjanje viška sebuma, tj. sjaja na nosu i bradi, ali na drugim dijelovima lica može dodatno istaknuti linije i koži dati isušen izgled.

Za pravilno nanošenje tekućeg pudera razmislite o korištenju vlažne spužvice kako biste mogli ukloniti višak pudera i da bi vaša koža izgledala hidratizirana, a time i zdravija.

Iako se često čuje da je u zrelijim godinama bolje odabrati puder za nijansu svjetliji od puti, Simona tvrdi: „Puder nikad ne smije biti ni svjetliji ni tamniji od boje kože. On mora odavati dojam vaše 'druge' kože.“

Oči i usne

Tamni smokey eyes i pretamno ili predebelo obrubljene oči nikako ne pristaju osobama u zrelim godinama.

„Odabirom zemljanih tonova sjenila nikada nećete pogriješiti jer zaista pristaju većini, a plavuše plavih očiju slobodno se mogu poigrati i nježnosivim i toplim ljubičastim nijansama“, savjetuje Simona.

Prilikom korištenja maskare dovoljan će biti samo jedan premaz, a ako imate borice ispod očiju i/ili podočnjake, izbjegavajte šminkanje donjih trepavica. Uvijač za trepavice nikako ne smijete zaboraviti! Pomoću te male spravice vaše će oči izgledati veće i otvorenije.

Ne želite li trošiti previše vremena na svakodnevno šminkanje, nekoliko trajnih parcijalnih trepavica u vanjskim kutovima istaknut će vaše oči i odmah vam podariti mlađi izgled.

„Kako se ruž ne bi 'prelio' preko rubova usana, posebno ako ih okružuju sitne okomite borice, obavezno koristite mat ili lagano kremaste teksture, a nikako sjajila.

Također, prije nanošenja ruža, olovkom u nijansi ruža obrubite i ispunite usne“, predlaže Simona.

Lijepo starenje

Zrela koža uglavnom je suha pa za zdrav izgled lica radije birajte rumenila u kremi jer djeluju prirodnije. Većini odlično pristaju boje breskve, svijetlog koralja i tople ružičaste nijanse jer licu daju svjež i odmoran izgled.

„Prilikom kupnje rumenila i ruža izbjegavajte one koji sadrže sjajne čestice jer naglašavaju i najmanju boricu i ostale nepravilnosti.“

Starenje ne znači da se moramo pozdraviti s lijepim izgledom. Samo zato što ste prošli 50. ili 60. ne znači da ne možete biti zanosni i prekrasni. Fokusirajte se na svoju ljepotu u ovom trenutku – ne uspoređujte se s onim kako ste prije izgledali, piše sensaklub.hr.

Komentiraj članak

Komentari