Ivan Jelčić

PRANJE NOVCA KROZ PARKING Dubrovački profersor objasnio kako sve funkcionira

Veće količine ilegalno stečenog novca najčešće se trebaju 'oprati' što je po definiciji radnja putem koje se prikriva pravi izvor novca s ciljem prikazivanja kako je novac legalno stečen.

Dubrovački profesor Ivan Jelčić koji je inače gradski vijećnik DDS-a za vrijeme sjednice Gradskog vijeća jednom je rekao kako svoje studente uči kako zaraditi, ali ih informira kako i oprati novac. Za Dubrovački dnevnikJelčić je plastično objasnio neke od načina pranja novca.

Jelčić je naglasio kako u procesu ozakonjenja ilegalno stečenog novca moraju se očekivati gubici, no prema njegovom mišljenju postoji niz načina koji su isplativi.

- Uspješnim se pokazalo pranje novca kroz poslove koji imaju veliki protok gotovine, a jako malo inventara što je važno jer se sirovine moraju pravdati što zna biti komplicirano. Najbolji su za to su parkinzi, kockarnice, kozmetički i frizerski saloni, te saloni za masažu i slično. U tim poslovima vrti se puno keš transakcija, a nema velikih troškova - kazao je Ivan Jelčić dodavši kako je po tom pitanju parking zgodan jer se treba samo kupiti zemljište i iscrtati crte, a transakcije se često obavljaju u kešu.

- Tako se može čak i legalno zaraditi, a novac se lako pere jer se pokazuje puno veći promet nego što je to stvarno - pojasnio je Jelčić spomenuvši vrijeme 80-ih u Americi kada su postojale velike količine droge što je stvaralo ogromne novce. Tada su narkodileri, dodao je on, kupovali parkinge i pisali da su mjesta stalno puna iako nije bilo auta.

- Tko može kontrolirati koliko je auta bilo? Ako policija nešto posumnja morala bi poći tamo i brojati aute i sate. Također, najpoznatiji primjer pranja novca su casina. Onaj tko želi oprati novac tako pođe i odnese na šalter određeni iznos koji želi oprati, kupi čipove, napravi đir po casinu, pojede nešto, popije i vrati se natrag i kaže ja sam pobjednik, sve sam ovo osvoji. Oni mu onda napišu ček za te iste čipove za što on plati porez i sve ostalo je legalno - prepričao je Jelčić spomenuvši i neke od starijih metoda pranja novca, a to je pronalazak država u kojima su manji porezi i 'labaviji' zakoni. Jelčić je pojasnio kako se novac na taj način pere osnivanjem kompanije i onda se na razne načine novci iznose u tu državu i kasnije pružaju usluge onima kojima se želi prebaciti novac.

Profesor Jelčić naglašava kako je danas nešto teže prati novac jer se puno transakcija obavlja putem kartica i interneta.

- Sve su to neke od ideja kako ilegalni novac kroz legalne načine vratiti u sustav. Dio se mora izgubiti, ali u jednom trenutku, kada se vrati u sustav, nemoguće je upratiti odakle su krenuli - zaključio je dubrovački profesor Ivan Jelčić.

Komentiraj članak

Komentari