Udruga BIOM

Poziv zainteresiranim građanima na promatranje i praćenje stanja ptica na ušću Neretve

Udruga BIOM, hrvatski BirdLife partner, poziva sve zainteresirane građane da se priključe u aktivnosti promatranja i praćenja stanja ptica na području ušća Neretve. Od 19.7.2013. do 2.8.2013. djelatnici i članovi BIOM-a će svakodnevno provoditi aktivnosti promatranja ptica na ušću Neretve.

U dva tjedna trajanja, intenzivno će se raditi sa svim zainteresiranim posjetiteljima, lokalnim stanovništvom i turistima.

„Delta Neretve sa svojim ušćem je prirodni biser istočne obale Jadrana i želja nam je predstaviti njegove biološke vrijednosti upravo stanovnicima ovog kraja. Ptice, osim svoje estetske i baštinske vrijednosti, mogu i gospodarski doprinijeti ovome kraju. Za to je potreba učinkovita zaštita ali i edukacija kako bi se te vrijednosti mogle prenijeti dalje. Stoga pozivamo da nam se priključite u našim aktivnostima.“ izjavio je Ivan Budinski, diplomirani inženjer šumarstva i stručni suradnik za zaštitu prirode u Udruzi BIOM.

Ukoliko se pridružite ekipi BIOM-a, saznati ćete različite zanimljivosti o živom svijetu delte Neretve, osobitostima tog kraja, ali i svim prijetnjama s kojima se prirodni svijet mora nositi na tom području. Ako želite sudjelovati u promatranju i praćenju ptica, slobodno dođite i potražite članove BIOM-a u okolici kampa na ušću Neretve.

Ovaj promatrački kamp na Neretvi dio je niza aktivnosti kojem je cilj pratiti prelet ptica na jadranskom selidbenom put te je financiran od strane EuroNatur-a. Osim samog praćenja preleta, bitan dio aktivnosti je usmjeren ka edukaciji i podizanju svijesti o potrebi zaštite ptica i prirode.

Udruga BIOM ovime nastavlja dugogodišnji niz aktivnog uključivanja u zaštitu prirode na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tako su u dosadašnjim aktivnostima izdani letci Ptice grada Dubrovnika, postavljene edukativne table na Lokrumu, a nedavno su djelatnici BIOM-a postavili izložbu fotografija u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na temu krških prirodnih vrijednosti. Također, Udruga BIOM sustavno provodi monitoring značajnih ptica na području NP Mljet te na širem području županije.

Više detalja se može saznati na stranicama Udruge BIOM, www.biom.hr

Komentiraj članak

Komentari