Istraživanje

POTVRĐENO: Kavu pijemo zbog mirisa a ne okusa

Da, onaj osjećaj kad kava zamiriši u rano jutro - neprocjenjiv je. Zbog njega smo spremni ustati se i 15 minuta ranije iz kreveta samo da bi srknuli par gutljaja!

No, istina je kako nas prvi gutljaj uvijek razočara, jer okus svježe kuhane kave nikad nije identičan kao njen magičan miris.Znanstvenici su pokušali objasniti taj fenonem i uspjeli su. Otkrili su kako čak 80 posto onoga što mislimo da je okus zapravo je miris koji se razvija pri izdisaju.

Naime, kada kavu gutamo njena aroma aktivira drugi centar za miris u našem mozgu jer miris ulazi u nos sa stražnje strane. Stoga, okus nikad ne izaziva takvu euforiju kao mirisi koje normalno udišemo. Zato, primjerice neki pljesnjivi, smrdljivi sirevi imaju tako blag okus, prenosi večernjak.

Postoje dvije arome koje se jednako detektiraju kao miris i okus, a radi se o čokoladi i lavandi. No kod kave je još pronađeno da se oko tristotinjak aromatičnih spojeva rastopi u slini, mijenjajući joj okus i prije nego progutamo cijeli gutljaj.

Komentiraj članak

Facebook komentari