Istraživanja

Potiče li šećer depresiju?

U posljednje vrijeme istraživanja pokazuju da je prekomjeran unos šećera povezan s pojavom simptoma depresije. Poznata knjiga Kathleen DesMaisons Potatoes not Prozac (Krumpiri, a ne Prozac), dovodi unos šećera u direktnu vezu s pogoršanjem mentalnog stanja...

Dijetetski program koji autorica navodi u knjizi temelji se na iskustvu rada s osobama koje boluju od alkoholizma. Terapija u kojoj se postupno ukidao unos šećera dovela je do pozitivnih pomaka u liječenju ovoga stanja. Osobe osjetljive na šećer (bez obzira na to odakle dolazi, iz hrane ili alkohola), smatra autorica, imaju niz mentalnih simptoma koji su izazvani nestabilnom regulacijom šećera u krvi. Stabiliziranjem razine šećera znatno se može poboljšati i mentalno stanje.

Iako su internetske stranice danas pune tvrdnji da šećer izravno uzrokuje mentalne probleme, što uključuje suicidalno razmišljanje, impulzivno ponašanje, euforiju, zaboravnost (a koji se, navodno, povlače nakon eliminacijske dijete koja isključuje rafinirani šećer), britanske i američke znanstvene publikacije ne raspolažu s puno istraživanja koja bi to potvrdila.

Ipak, jedna australska studija provedena na gotovo 5000 ispitanika ukazuje da su odrasle osobe koje su prekomjerno konzumirale zaslađene napitke imale veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 te depresije sa suicidalnim idejama. Osobe koje su pile zašećerene gazirane napitke imale su čak 60 posto veću šansu za obolijevanje od depresije od osoba koje te napitke nisu pile.

Komentiraj članak

Komentari