Violončelo zvuči kao najluđa gitara

Poslušajte što vas očekuje na koncertu 2Cellosa (VIDEO)

Povodom dvostrukog nastupa svjetski proslavljenih violončelista Luke Šulića i Stjepana Hausera na Dubrovačkim ljetnim igrama održana je konferencija za medije.

Hauser i Šulić nastupit će sutra u Kneževu dvoru, te skupa sa uglednim Zagrebačkim solistima izvest će djela  Sollime, Blocha, Mozarta,
Vivaldija, Huguet y Tagella, Čajkovskog i Josipovića.

Njihovu izvedbu obrade hita Michaela Jacksona Smooth Criminal vidjelo je na YouTubeu oko 5 milijuna ljudi u 3 mjeseca što je mladim virtuozima donijelo svjetsku popularnost, turneju s Eltonom Johnom, nastupe s Georgeom Michaelom i intervjue za najpoznatije svjetske medijske kuće. Jedinstvene obrade pjesme Welcome to the Jungle i drugih pop hitova koje su uslijedile, učvrstile su njihovo mjesto na  svjetskoj glazbenoj sceni. Na hrvatskoj top listi najprodavanijih inozemnih albuma 2CELLOS su već tjednima na prvom mjestu, a prepoznala ih je i publika  u Japanu gdje su po prodaji nadmašili Lady Gagu i Beyonce, a uvoz njihovog CD-a u tu zemlju je najveći u
povijesti Sony Music Entertainmenta.

Život se ovim glazbenicima potpuno promijenio prije nekoliko mjeseci kad su stavili svoj video na YouTube. "Raširilo se samo od sebe bez ikakve promocije poput više sile." kazao je Hauser. Ova dva jedinstvena glazbenika sve sviraju s jednakom ljubavlju i strašću, a glazbu ne dijele na vrste već je smatraju emocijom, a nakon mnogih svjetskih gostovanja kazali su kako je ipak najljepše doći doma. "Dobra spiza, more i lijepo vrijeme  čekaju nas doma" kazao je Šulić.

Dva glazbenika upoznala su se na seminaru u Zadru, a bili su prijatelji i prije nego su se odlučili na profesionalnu suradnju. "Kad sam došao u London, gdje je Hauser studirao već 5 godina počeli smo se družiti i napravili smo ludnicu" kazao je Šulić o njihovim prvim zajedničkim glazbenim pothvatima.Na neobično izvođenje rock i pop hitova na električnom violončelu inspirirao ih je život u Londonu. "Kad tamo živiš vidiš kako život juri pored tebe i shvatili smo da moramo napraviti nešto novo što će privući naročito mlade naraštaje" kazao je Hauser.

Šulić i Hauser revolucionalizirali su čelo, usavršili tehniku i sviranja, našli nove mogućnosti. "Violončelo je instrument nevjerojatnih mogućnosti i grije ga je iskoristiti na jedan način, može toliko toga i može zvučati kao najluđa gitara" rekao je Hauser.

Ulaznica za njihov koncert u Dvoru rasprodana je prije mjesec dana, a oni koji žele čuti  izvedbe pop i rock hitova na violončelu još uvijek mogu kupiti karte za koncert ispred crkve Sv. Vlaha koji će se održati u 23 sat, Šulić je najavio i mogućnost nastupa na Pilarskoj noći u srijedu.

Na tiskovnoj konferenciji su sudjelovali i intendant Igara Ivica Prlender, direktor glazbenog programa Ivan Repušić i direktorica korporativnih komunikacija u Siemensu Hrvatska.

Azra Hadžić

Komentiraj članak

Komentari