Aktualno

POSLJEDICE ZA TURIZAM! Dubrovčani otkazali aranžmane za Pariz, a Francuzi stižu u Dubrovnik!

Svi turistički polasci za Pariz u studenome i prosincu ove godine iz Hrvatske otkazani su, su turističkoj agenciji “Atlas“, koja je imala već potpuno rasprodan zrakoplov sa 189 mjesta koji je u ovu srijedu trebao krenuti na petodnevni izlet u Pariz s putnicima iz Splita, Dubrovnika i Zagreba.

No, novonastala sigurnosna situacija, strah putnika i aktualne preporuke koje o putovanjima daju inozemni partneri, doveli su do takve odluke.

Prva je to izravna posljedica za hrvatski turizam od tragedije koja je cijelu Europu obojala bojama sućuti francuskoj naciji zbog gubitka ljudskih života u terorističkim napadima na Pariz krajem prošlog tjedna.

- Kao odgovornom organizatoru putovanja, jedan od ključnih ciljeva svakako nam je svojim klijentima pružiti bezbrižne odmore i putovanja. Riječ je o uvjetu na koji Pariz kao destinacija, nažalost, trenutno ne može odgovoriti. Redovito pratimo preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u kontaktu smo s partnerima na destinaciji i svim uključenim stranama. Naši francuski partneri kooperativni su i pokušavaju zajedno s nama ublažiti posljedice ovog tragičnog događaja. Zbog svega toga odlučili smo otkazati sve ovogodišnje polaske za Pariz, uključujući i charter polazak iz Dubrovnika – kazala  je za Slobodnu Dalmaciju Nikolina Frklić, voditeljica odnosa s javnošću u “Atlasu“.

Unatoč činjenici da je jedna od najvećih turističkih agencija u Hrvatskoj otkazala sve svoje programe za Pariz do kraja godine,ove srijede u Dubrovnik će stići avion pun francuskih gostiju. Oni će čarter-letom iz Pariza stići na tjedni odmor na Jadran i u tom programu nema nikakvih otkazivanja.

Ni u drugim putničkim agencijama u Hrvatskoj ne radi se uobičajenim ritmom.

- Ajme, ne pitajte! Totalna nam je ludnica od poziva, ima i storniranja, ali najviše ima straha kod klijenata koji su planirali putovati idućih dana. Mi prodajemo i aranžmane drugih agencija, ali ovo su vrlo loša vremena za poslovanje, stvorila se psihoza straha i to neće biti dobro za turizam. Istovremeno su aviokompanije vrlo netolerantne na otkazivanje letova zbog straha, jer strah ne priznaju kao faktor koji bi bio razlog otkazivanja i poslovanje je time još više otežano – kazao nam je Alojz Pavlović iz agencije “Azurtoursa“.

U mnogim agencijama još čekaju na konačnu informaciju što će biti s planiranim putovanjima idućih dana, pa čak i u prosincu, kada su gotovo sve agencije već uspješno krenule prodavati programe Adventa u europskim metropolama. Iako se teroristički napad dogodio u Parizu, podjednako su neizvjesna i neka putovanja u London, Bruxelles, Beč...

Ne čudi da je tako jer je AFP agencija javila da je na glavnom aerodromu u Amsterdamu evakuiran putnički zrakoplov Air Francea koji je trebao letjeti prema Parizu. Zrakoplov je prisilno zadržan u Amsterdamu zbog dojave o eksplozivnoj napravi, koja se pokazala netočnom.

- Prema našim trenutnim podacima otkaza još nema jer smo ovih dana u niskoj sezoni bukiranja i uglavnom su aktualni novogodišnji aranžmani.

Proces oporavka destinacije od ovakvih tragedija sve je kraći i kraći. New Yorku je trebalo oko šest godina da se oporavi i vrati broj turista na stanje prije 11. rujna 2001., ali druge destinacije bilježe puno brže oporavke. Nakon napada na Pariz u siječnju prvu smo grupu imali već početkom veljače.

Jedan veliki dio turista s Dalekog istoka nalazi se u Europi i Pariz je njihova nezaobilazna destinacija. Iz operativnih razloga je teško promijeniti tijek takvih putovanja, tako da ako ne bude novih incidenata, očekujemo da će se normalni život u Pariz vratiti za par dana - mišljenje je Ivana Pukšara iz “Kompasa“.

Komentiraj članak

Komentari