Zanimljiv eksperiment

Poslije ovog vjerojatno nećete ostavljati mobitel kraj kreveta

Pet djevojčica iz 9. razreda jedne škole u Danskoj izvele su veoma zanimljiv eksperiment, koji je privukao ogromnu pažnju ljudi širom svijeta, a slike koje su postavile na internet izazvale su veoma burnu reakciju mnogih istraživača, biologa i stručnjaka za zračenje iz Engleske, Nizozemske i Švedske.

Eksperiment se sastojao u tome da su promatrale kako se razvija sjeme identičnih biljaka u dvije prostorije s identičnim položajem prema suncu, zalijevane jednakom količinom vode i grijane istom temperaturom. U jednu prostoriju stavljen je ruter za bežični internet koji emitira istu vrstu zračenja kao obični mobilni telefon, a u drugoj prostoriji ga nije bilo. Nakon 12 dana, proklijalo sjeme pored WiFi rutera uopće nije poraslo, a neke biljčice su čak i mutirale ili potpuno uginule. Biljke nastale iz sjemena u prostoriji bez zračenja sasvim normalno su napredovale i bile potpuno zdrave, prenosi Dalmacija News.

Mlade istraživačice zapravo su htjele skrenuti pažnju na to kako mobilni telefon, koji većina nas noću drži pored kreveta blizu glave, utječe na san i na koncentraciju, ali je tako nešto bilo nemoguće izmjeriti u školi, pa su se odlučile da to pokažu na biljkama, piše Portal-plus.info.

Od kada su vidjele rezultat eksperimenta, ni jedna više ne spava s telefonom pored kreveta.

- Zaista je zastrašujuće da zračenje ima ovako negativan utjecaj na živa bića, pa o tome svaki pojedinac treba dobro povesti računa. Tokom noći telefon isključite ili ga stavit u drugu prostoriju, a kompjuter obavezno mora biti isključen dok spavate -  kaže Lea Nilsen, jedna od mladih znanstvenica.

Komentiraj članak

Komentari