POMALO TUŽNO

POŠAST GORA OD PUŠENJA U Europu stigla ogromna javnozdravstvena prijetnja, vlasti već osnivaju povjerenstva

Berlin kao glavni grad Njemačke mogao bi postati europska prijestolnica usamljenosti. Deutsche Welle objavio je zabrinjavajuće statistike koje govore da u gradu od tri i pol milijuna stanovnika skoro svako drugo domaćinstvo - samačko.

Jedno je istraživanje pokazalo da se svaka deseta osoba u Berlinu osjeća usamljeno, a u prilog zabrinjavajućim statistikama ide i ona da 300 osoba godišnje umre a da to nitko ne primijeti, piše 100 posto.

Da je usamljenost ili društvena izolacija ogroman problem pokazalo je i istraživanje Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, ono kaže da zbog života u takvim okolnostima ljudi imaju veći rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, pretilosti, slabijeg imuniteta, anksioznosti, depresije, Alzheimerove bolesti...

Ima još jedna tvrdnja, istraživanje je provela udruga 'Age UK', a ona kaže da je usamljenost opasnija po zdravlje od pušenja 15 cigareta dnevno.

Uz sve navedene statistike jasno je zašto je i politika pokazala interes, a inicijative je krenula od CDU-a, čiji je gradski zastupnik Maik Penn objasnio razloge zašto bi grad trebao preuzeti inicijtivu.

"Potrebne su nam stalno zaposlene osobe da koordiniraju svim. Berlin, kao rastuća milijunska metropola, mora učiniti ovaj korak. Nadam se da možemo učiniti nešto za usamljene jer to je pitanje koje se tiče i mladih i starih, siromašnih i bogatih. To se može svakomu dogoditi", izjavio je Penn za DW.

Inače, u Berlinu već 1.300 volontera radi na projektima vezanim uz pomoć osobama koje se osjećaju usamljeno. Problem usamljenosti izražen je u gotovo svim zapadnoeuropskim država (ali i drugdje u svijetu, primjerice, Japanu i Kini), a Velika Britanija je prva koja na nacionalnoj razini uvhatila u koštac s time.

Oni su još 2017. oformili povjerenstvo koje je istraživalo negativne utjecaje usamljenosti, a nakon što je ono završilo s radom i donijelo preporuke, dobili su prvu 'ministricu za usamljenost'. Naravno, nije joj to stvarna titula, i ona je povjerenica u Ministarstvu za sport i civilno društvo.

Komentiraj članak

Komentari