PREKO 150 POZIVA O NEZGODAMA

POMORSKE NESREĆE Kod otoka Molata sinoć spašeno 50 djece i šest odraslih osoba

Zbog kratkotrajnog, ali jakog nevremena na moru u noći s nedjelje na ponedjeljak na području gotovo svih lučkih kapetanija dogodile su se pomorske nesreće manjeg ili većeg intenziteta - nasukanja i naplavljivanja, a kod Molata je spašeno 58 osoba, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom noći u Središnjicu za spašavanje i traganje na moru (MRCC) Rijeka zaprimljeno je više od 150 poziva te je u koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

Najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, a Ministarstvo posebno ističe uspješnu spasilačku akciju 58 osoba, u najvećem broju djece.

MRCC Rijeka oko 22:30 zaprimila je, naime, dojavu iz ŽC-a 112 o nasukanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz na sjevernom dijelu otoka Molata.

Spašeno više od 50 osoba, nasukale se jedrilice

Pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i zadarskom Pomorskom policijom. U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica spašeno je ukupno 56 osoba, koje su prevezene u Molat i sklonjene u prostorije Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju bila djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koja su spašena zajedno sa šest članova posada pet nasukanih brodica, kao i dvoje državljana Hrvatske, koji su na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć.

Među spašenima nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

Gotovo istodobno u MRCC Rijeci zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama.

U Zadarskom arhipelagu na sve pozive odgovoreno je trenutno, po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima. Najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru trajalo je nekoliko sati, a spašavanja su okončana bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Danas se provode očevidi, a uklanjaju se potonula plovila te odsukavaju i stavljaju u tegalj oštećena. To organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar.

U MRCC Rijeci zaprimljeno više od 150 poziva 

U koordinaciji s kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea i u drugim dijelovima Jadrana je uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

U Riječkom području od sinoć do jutros je na moru trajala potraga za sedam državljana Češke - jednim odraslim i šestero djece - koji su posljednji put viđeni u plovidbi između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali spasilačka brodica LI Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i jedna privatna brodica, dok je MRCC Rijeka s Policijskom upravom Primorsko-goranskom organizirala kopnenu potragu. Traganje do jutra nije rezultiralo nalaženjem, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je akcija traganja i spašavanja okončana. Uzroci nestanka utvrdit će se očevidom.

Također u području nadzora iz nadležnosti LK Rijeka zaprimljena je dojava o nasukanju tri plovila na otok Susak, a u spasilačkoj akciji angažirani su spasilačka brodica iz sastava LI Mali Lošinj i plovilo riječke Pomorske policije. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora. Vlasnicima i voditeljima plovila naloženo se komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana, priopćili su iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Komentiraj članak

Komentari