MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

POMORSKA NESREĆA KOD MLJETA Novozelanđanin prebačen u splitsku bolnicu, dvije turistkinje puštene na kućnu njegu

Pomorska nesreća dogodila se danas poslijepodne na Mljetu prilikom koje je katamaran udario u obalu, prenosi Dubrovački dnevnik.

Dvije ženske osobe u dobi od 33 godine zadobile su lakše tjelesne ozljede glave i ekstremiteta. Nakon što im je u Općoj bolnici Dubrovnik pružena liječnička pomoć, puštene su na kućnu njegu, što je za Dubrovački dnevnik izjavio ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić. Riječ je o turistkinjama iz SAD-a i Australije. 

Muškarac (37) iz Novog Zelanda zbog ozbiljnosti ozljeda hitno je prebačen helikopterom za splitsku bolnicu. O nesreći su izvijestili iz Ministarstva. 

'Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći kod otoka Mljeta, u kojoj su ozlijeđena tri člana posade dvotrupne jedrilice (katamaran), prilikom udara u obalu otoka.

Dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su danas, 4. srpnja u 09.35h od Postaje pomorske policije Dubrovnik te je obavijest odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Dubrovnik, odakle su dalje prema mjestu nesreće angažirani službenici Lučke ispostave Sobra, kao i djelatnici Nacionalnog parka Mljet.

Temeljem dostupnih podataka u okviru očevida, koji provode službenici LK Dubrovnik i LI Sobra, pomorska nesreća dogodila se kada je katamaran imena 'DREAMSEEKER', duljine 11,95 metara, Francuske zastave, u vlasništvu charter tvrtke udario u obalu na poziciji Polača, uvala Tatinica, na otoku Mljetu te je tom prilikom došlo do ozljeđivanja troje od deset članova posade, R.W. (33), državljanka Sjedinjenih Američkih Država, J.R. (33), državljanka Australije i M.A., (37) državljanin Novog Zelanda. Za dvoje ozlijeđenih poduzet je transport prema zdravstvenoj ustanovi na Mljetu, odnosno, brodom 'Lubenice', iz sastava Jadrolinije dvoje ozlijeđenih članova posade sa otoka Mljeta iz luke Sobra u 12.25h transportirani su u luku Prapratno, na Pelješcu, odakle su ih dalje u medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, dok je za jednu ozlijeđenu osobu organiziran helikopterski transport prema KBC Firule, u Splitu.

Pregledom jedrilice službenici LI Sobra i LK Dubrovnik ustanovili su oštećenje plovila na dijelu desnog trupa, ispod morske površine, no unatoč primanju mora ne postoji opasnost od potonuća, odnosno, katamaran i dalje samostalno pluta, a ostatak posade prodor mora u potpalublje dodatno su onemogućili postavljanjem bokobrana ispunjenih zrakom. Na poziciji pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a u komunikaciji sa vlasnikom oštećenog plovila organizirana je privremena sanacija trupa i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevidne radnje i potreban remont. Ostatak posade prekrcan je na druga plovila u vlasništvu iste chrater tvrtke,' stoji u priopćenju. 

Komentiraj članak

Komentari